ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΝ ΦΛΩΡΙΑ
03/03/09 – 02/04/09
Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε αυτό το διάστημα στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη έργα του ζωγράφου Τεν Φλωριά. Πρόκειται για μια έκθεση που οργανώθηκε στη μνήμη του καλλιτέχνη, καθώς φέτος το Μάρτη συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από το θάνατό του.
Ο Φλωριάς, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε μια έντονη εικαστική και λόγια δραστηριότητα, η οποία σημάδεψε την κερκυραϊκή τέχνη στις αρχές του 20ου αιώνα, έφυγε από τη ζωή, όχι μόνο χωρίς να γευτεί την αναγνώριση που σήμερα μπορούμε να του αποδώσουμε, αλλά κυρίως χωρίς ο ίδιος να έχει αντιληφθεί το μέγεθος της προσφοράς του, έχοντας ακολουθήσει μια μποέμικη ζωή ως το τέλος.
Ο Τεν Φλωριάς παραμένει ελάχιστα γνωστός ακόμη και στην πατρίδα του, παρ’ ότι το 1977 οργανώθηκε στην Κέρκυρα από την Αίθουσα Τέχνης μια αναδρομική έκθεση των έργων του, από συλλογές συγγενών και ιδιωτών, ενώ είκοσι χρόνια αργότερα, το 1997, εκδόθηκε με επιμέλεια και μετά από προσωπική έρευνα του καθηγητή Κωνσταντίνου Καραμούτσου, ένας τιμητικός τόμος που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος του εικαστικού και συγγραφικού έργου του καλλιτέχνη.
Στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την παρουσίαση και ανάδειξη των Κερκυραίων καλλιτεχνών, οφείλαμε να θυμίσουμε ξανά στο κοινό ότι ο Τεν Φλωριάς υπήρξε ένας σημαντικός Κερκυραίος καλλιτέχνης και λόγιος. Η έκθεση οργανώθηκε με αφορμή μια πρόσφατη πρόσκτηση έργων του, αξιοποιώντας ταυτόχρονα εκείνα που ήδη υπήρχαν στη συλλογή και τη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης, ενώ ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συνεργασία μας με την κυρία Μαίρη Παγκράτη, η οποία δέχθηκε να δανείσει 15 πίνακες από τη συλλογή της οικογένειας, συμπληρώνοντας τις θεματικές ενότητες της έκθεσης.
Χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί αναδρομική, η έκθεση παρουσιάζει συνολικά 37 έργα από διάφορες δημιουργικές περιόδους του ζωγράφου. Τα περισσότερα είναι ελαιογραφίες, τέσσερα έργα με κάρβουνο και τρία σχέδια με μολύβι, ενώ η θεματογραφία που παρουσιάζει είναι κυρίως προσωπογραφίες και τοπία, τα οποία συνήθως απεικονίζουν την κερκυραϊκή φύση.
Η ζωγραφική του Φλωριά, άμεσα επηρεασμένη από τον ιμπρεσιονισμό, τον εξπρεσιονισμό, τον κυβισμό – καλλιτεχνικά κινήματα και ρεύματα με τα οποία ήρθε σε επαφή κατά τη μακρόχρονη παραμονή του στο Παρίσι – θεωρείται άκρως πρωτοποριακή για τα καλλιτεχνικά δεδομένα της Κέρκυρας στις αρχές του 20ου αιώνα. Την εποχή που οι επιρροές των Κερκυραίων υδατογράφων δημιουργούσαν την καλλιτεχνική παράδοση της Κέρκυρας, ο Φλωριάς επιστρέφει από τη γαλλική πρωτεύουσα φέρνοντας μια τέχνη που χαρακτηρίζεται από προσήλωση στις ιμπρεσιονιστικές τάσεις, αποδίδοντας το στιγμιαίο και το μεταβλητό, μερικές φορές φτάνοντας μέχρι και την αφαίρεση, ενώ επιλέγει σχεδόν δογματικά το λάδι και τον καμβά ως βασικά υλικά της ζωγραφικής του.
Η έκθεση χωρίζεται θεματικά σε τοπιογραφίες, προσωπογραφίες και γυμνά, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τρία θρησκευτικά έργα του: δύο εικόνες της Παναγίας, η μια βυζαντινής τεχνοτροπίας και η δεύτερη κυβιστικής, καθώς και το έργο «S’Andre», καθαρά επηρεασμένο από την τεχνοτροπία του Ελ Γκρέκο, το οποίο ο ίδιος ο ζωγράφος υπογράφει με τη φράση «L’apre Greco Tin Florias (Ο μετά τον Γκρέκο Τεν Φλωριάς)». Λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης επισκεψιμότητας που παρουσιάζει, η διάρκεια της έκθεσης θα παραταθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.