ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - Γιώργου Λευτεριώτη
2/10/06 – 6/11/06
Λίγοι είναι οι άνθρωποι που γεννιούνται προικισμένοι με την ευαισθησία του καλλιτέχνη, με το ταλέντο του ηθοποιού, με τη δημιουργικότητα του ζωγράφου ή του γλύπτη. Ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που λάμπουν σε όλα αυτά μαζί, που το τάλαντο τους δόθηκε τόσο απλόχερα ώστε η ζωή τους να γίνει ένας κόσμος πλημμυρισμένος από τέχνη.
Πρόβες και παραστάσεις σε ξύλινα σανίδια, γυρίσματα σε κινηματογραφικά πλατώ, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και κατασκευές, χρώματα, μολύβια, και πινέλα – Αυτός ήταν ο κόσμος του Γιώργου Λευτεριώτη, ολόκληρη η ζωή μιας φύσης τόσο επιρρεπής στην καλλιτεχνία, που ακόμα και στις δύσκολες ώρες που επιφύλασσε η ασθένεια, η μόνη διέξοδος ήταν το πέρασμα από τη μια τέχνη στην άλλη. Το τέλος του θεάτρου σήμανε απλά την αρχή μιας πλούσιας εικαστικής παραγωγής, στην οποία με αφοσίωση και ευαισθησία επιδόθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Το άγνωστο μέχρι σήμερα εικαστικό έργο του Γιώργου Λευτεριώτη, με δεκάδες ζωγραφικά έργα, σχέδια, γλυπτά και άλλες κατασκευές, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, χάρη στη μεγάλη δωρεά του αδελφού του, Ανδρέα Λευτεριώτη, προς την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Μια πολύτιμη προσφορά που αποδεικνύει ότι, για τον ευγενή Ανδρέα Λευτεριώτη, τα έργα του καλλιτέχνη αποτελούν μια σημαντική κληρονομιά, όχι μόνο για τους συγγενείς, αλλά κυρίως για την πατρίδα του και τους ανθρώπους της.
Πίσω από τις διάφορες τεχνοτροπίες και τα υλικά που χρησιμοποιεί στη ζωγραφική του ο Γιώργος Λευτεριώτης, κρύβεται ένα ανήσυχο πνεύμα και ένα ακαταμάχητο πάθος για την τέχνη. Ελαιογραφίες σε μουσαμά και ξύλο, πήλινα και ξύλινα γλυπτά, πρωτότυπες μεταλλικές κατασκευές και αφηρημένα έργα με αρμονία στη σύνθεση και στο χρώμα, αποτελούν ένα δείγμα του πλούσιου έργου του, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν για την ρεαλιστική τους απόδοση οι προσωπογραφίες με κάρβουνο και τα σχέδια γυμνών με μολύβι. Χρέος της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης είναι να συμβάλλει στην προβολή του ονόματος και του έργου του Γιώργου Λευτεριώτη στο χώρο των εικαστικών τεχνών, ξεκινώντας από αυτήν την αναδρομική έκθεση, ως αφιέρωμα στη μνήμη του.