ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΥΤΗΡΗ
14/04/08-16/06/08
Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, με όπλο την έρευνα, τη μελέτη και την οργάνωση περιοδικών εκθέσεων, κατάφερε να επιτύχει έναν από τους σημαντικότερους στόχους της: την καταγραφή και την ανάδειξη των Κερκυραίων καλλιτεχνών, οι οποίοι, τους δύο τελευταίους αιώνες, συνέχισαν και συνεχίζουν το ρουν της ιστορίας της κερκυραϊκής τέχνης.
Οι γνωστοί Κερκυραίοι καλλιτέχνες, οι “μεγάλοι”, οι σύγχρονοι, οι αγαπημένοι, έχουν σίγουρα μια θέση στους τοίχους και στις σελίδες που αφιερώνουμε στην τέχνη. Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη χάρισε με τη σειρά της χώρο και χρόνο σε όλους αυτούς, αλλά θεώρησε υποχρέωσή της να χαρίσει στο χρόνο και το χώρο όλους εκείνους που βρίσκονται ακόμα κρυμμένοι στα συρτάρια του χτες.
Η έρευνα και η προσωπική επαφή με ανθρώπους, ιστορίες και αναμνήσεις, μας οδήγησαν στην ανακάλυψη “θησαυρών” που η Κέρκυρα μάλλον είχε χάσει ή ξε-χάσει στη σκόνη που άφησαν πίσω της οι μοντέρνοι καιροί. Το 2006 παρουσιάστηκε στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη το άγνωστο εικαστικό έργο του Κερκυραίου Γιώργου Λευτεριώτη, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη – στο θέατρο, τον κινηματογράφο και προς το τέλος της ζωή του στη ζωγραφική και τη γλυπτική.
Η ανάδειξη του ανθρώπου, η προβολή και καταγραφή του πλούσιου έργου, αλλά και η δικαίωση και συγκίνηση των δικών του ανθρώπων, μας έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια. Έτσι, από μια μικρή σπίθα, από αγάπη και μεράκι, ξεκίνησε η αναζήτηση για έναν ακόμα “θησαυρό”, τον οποίο σήμερα έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάζουμε.
Πρόκειται για τον ζωγράφο Δημήτρη Χυτήρη, ο οποίος, παρότι διακρίθηκε πολλές φορές στην Αθήνα και το εξωτερικό, παραμένει στην πατρίδα του “ένας άγνωστος Κερκυραίος καλλιτέχνης”. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου, τα κείμενα, οι φωτογραφίες των έργων, οι κριτικές της εποχής του, αποδεικνύουν ότι πρόκειται πράγματι για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη. Και η οργάνωση αυτής της έκθεσης, η συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων, με τη βοήθεια του γιου του Σταμάτη Χυτήρη, έρχεται να αποκαταστήσει λίγη από την χαμένη δόξα του.
Η έκθεση περιλαμβάνει 30 ελαιογραφίες, τις οποίες ο ζωγράφος φιλοτέχνησε σε διάστημα 45 περίπου χρόνων, από το 1947 μέχρι το 1993. Μέσα από αυτή την αναδρομική παρουσίαση των έργων του γίνεται αντιληπτή η μακρά πορεία του καλλιτέχνη στο χώρο της ζωγραφικής, ενώ ορατό είναι και το πέρασμά του μέσα από τα διάφορα εικαστικά ρεύματα με τελικό σταθμό τη νατουραλιστική αποτύπωση προσώπων και ανθρώπων στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Ο Δημήτρης Χυτήρης άφησε πίσω του ένα πλούσιο έργο και οι Κερκυραίοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο πλούτος αυτός αποτελεί κομμάτι και της δικής τους κληρονομιάς.