ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - MIKE HEALEY
16/02/15 – 30/03/15

MIKE HEALEY

 Έκθεση με σχέδια, πίνακες ζωγραφικής,
κολλάζ και τρισδιάστατα σκηνικά θεάτρου

 

Ο Mike Healey είναι ένας Βρετανός καλλιτέχνης, ο οποίος έχει εκθέσει έργα του σε όλη την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην  Γαλλία, τώρα όμως έχει μετακομίσει και ζει στα Χλωματιανά, στην Κέρκυρα.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο θέατρο ως Βοηθός Σκηνοθέτη στο θέατρο “Oxford Playhouse”. Εκεί εργάστηκε με πολλούς διάσημους ηθοποιούς, όπως η Judi Dench και ο ΜcKellan. Αργότερα εργάστηκε στο BBC ως συγγραφέας και σκηνοθέτης, με εξειδίκευση στο θέατρο και στα ντοκιμαντέρ. Το έργο του “Early Life of Beatrix Potterστο οποίο πρωταγωνίστησε η Helena Bonham Carter, κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στο Φεστιβάλ Τηλεοράσεως της Νέας Υόρκης.

Επίσης, ο Mike είναι επαγγελματίας συγγραφέας. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα, θεατρικά έργα και αστυνομικές και ιστορικές νουβέλες. Το διάστημα αυτό γράφει μια νουβέλα για τον ερωτικό δεσμό του Ναπολέοντα με την Pauline Fouré όταν κατέλαβε  την Αίγυπτο. Η Ιωσηφίνα δεν ευχαριστήθηκε με τα νέα αυτά! Η νουβέλα αυτή αναμένεται να δημοσιευτεί αργότερα την χρονιά αυτή.

Το ενδιαφέρον του Mike για την τέχνη ξεκίνησε όταν άρχισε να σχεδιάζει τα δικά του σκηνικά και κοστούμια, ενώ μετέπειτα στράφηκε πλήρως στις Καλές Τέχνες. Έχει εκθέσει έργα του ευρέως σε όλη την Ευρώπη. Η πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα (Αθήνα) πραγματοποιήθηκε το 1976. Στην έκθεση αυτή είχε 35 πίνακες ζωγραφικής προς πώληση και μια ημέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια ένας Έλληνας επιχειρηματίας αγόρασε ολόκληρη την έκθεση. Ο Mike με τα χρήματα που πήρε, μίσθωσε μια βίλα για ένα έτος στον Πέλεκα. Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκε την Κέρκυρα. Έκτοτε την έχει επισκεφτεί αρκετές φορές και τώρα ζει σε ένα όμορφο χωριουδάκι, στα Χλωματιανά.

Πηγή έμπνευσης του είναι τα Χλωματιανά και η γύρω εξοχή. Το στυλ του δύσκολα μπορεί κανείς να το εντάξει κάπου, τα τοπία του όμως κατά διαστήματα είναι σουρεαλιστικά, ενώ στηρίζονται σε μια στενή παρακολούθηση φυσικών μορφών. Ο τίτλος της έκθεσης είναι “Η αίσθηση του χώρου” που στην Αγγλική γλώσσα δεν σημαίνει μόνο την αντίληψη του καλλιτέχνη για ένα τοπίο αλλά επίσης και την παραδοχή πως κάθε μέρος έχει τη δική του ταυτότητα, στοιχειωμένο ίσως από τα πνεύματα της Αρχαίας Ελλάδας ή της πιο πρόσφατης ιστορίας.

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει πολλά στυλ και τεχνικές, συμπεριλαμβανομένου δύο τρισδιάστατων “σκηνικών θεάτρου” των οποίων το στυλ πιθανόν να μην το έχει δει ξανά κανείς πριν στην Κέρκυρα. Υπάρχουν σχέδια με μολύβι, κολλάζ και μεγαλύτερα τοπία. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα, το πνεύμα όμως του Διόνυσου και της Περσεφόνης στοιχειώνουν πολλά από αυτά τα έργα, των οποίων οι εικόνες μπορεί μερικές φορές να είναι παράξενες, συνεχίζουν όμως πάντα να είναι προκλητικές.