Δημοσιεύσεις.


 

Εφημερίδα Κέρκυρα Σήμερα, 23/02/2018

1.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 17-18/02/2018

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

1-1_1024x768.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 15/11/2017

Εγκαινιάστηκε η τιμητική έκθεση ζωγραφικής του Ιωάννη Αργαλιά (1912-2005) στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

Στο πλαίσιο μιας συγκινητικής βραδιάς με ένα πλούσιο πρόγραμμα, εγκαινιάστηκε χθες η τιμητική έκθεση ζωγραφικής του μουσικού και ζωγράφου Ιωάννη Αργαλιά (1912-2005) στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη.

Κατά τη διάρκεια της ζωή του, ο ίδιος είχε τιμηθεί πολλές φορές για το μουσικό του έργο, με βραβεία και τίτλους από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, τη Φιλαρμονική Γαστουρίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο οποίο μάλιστα δώρισε σημαντικό τμήμα του αρχείου του. Για πρώτη φορά όμως σε αυτή την έκθεση, γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης του εικαστικού έργου του. Μέσα από τις ακουαρέλες του, ο Ιωάννης Αργαλιάς κατέγραφε κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του, καθώς επίσης εικόνες από την Κέρκυρα και τους ανθρώπους της, όπως τους γνώρισε ο ίδιος. Σε νεαρή ηλικία μάλιστα ξεκίνησε να φοιτά στην Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας, με δασκάλους το Γεώργιο Σαμαρτζή και τον Ανδρέα Βρανά.

Μέσα από τις εισηγήσεις τους, τόσο ο Μιχαήλ Άγγελος Βραδής, πρόεδρος της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, όσο και η κόρη του Ιωάννη Αργαλιά, Μάγδα Μελίδη, και ο δισέγγονός του Γιώργος Λάμπρου, προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα του καλλιτέχνη. Η συντονίστρια της εκδήλωσης Σοφία Αγαθονικοπούλου-Βραδή ανέγνωσε επίσης ένα γράμμα από κάποιον εξ αγχιστείας συγγενή του Ιωάννη Αργαλιά, ο οποίος περιέγραφε τη γνωριμία τους. Από τις αφηγήσεις και τη μελέτη του βιογραφικού του, προκύπτει ότι ήταν ένας άνθρωπος που έζησε μια γεμάτη ζωή, που προσέφερε απλόχερα την αγάπη και τις γνώσεις του στους ανθρώπους γύρω του.

Τη βραδιά πλαισίωσε μουσικά ένα σύνολο χάλκινων πνευστών από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, το οποίο παρουσίασε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά μουσικά κομμάτια του Ιωάννη Αργαλιά, υπό τη μουσική διεύθυνση του Σπύρου Θύμη. Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με την τελευταία συνέντευξη του καλλιτέχνη στον Νίκο Βουτυρά.

Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 22 Δεκεμβρίου 2017 και είναι επισκέψιμη από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00-14.00 και 18.00-21.00.

enimerosi-15.11.2017-a_640x480.jpg

enimerosi-15.11.2017-b_640x480.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 26/09/2017

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Έκθεση- αφιέρωμα στον Σπύρο Φρόνιμο

ΚΕΡΚΥΡΑ- Μια μεγάλη έκθεση με έργα του Σπύρου Φρόνιμου (1949-2012) θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, ως φόρος τιμής στον κερκυραίο ζωγράφο που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα χρόνια.

Σε συνεργασία με την οικογένειά του, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη θα παρουσιάσει μια αναδρομική έκθεση του Σπύρου Φρόνιμου, με έργα από όλες τις δημιουργικές περιόδους του, ενώ θα συμπεριληφθούν και κάποια προσχέδια έργων. Επιθυμία της συζύγου του και των παιδιών του είναι να τιμήσουν τη μνήμη του και να παρουσιάσουν για πρώτη φορά συγκεντρωμένο μεγάλο μέρος του έργου του.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Σπύρος Φρόνιμος υπήρξε για χρόνια πρόεδρος της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης (ΕΙ.Κ.Ε.), δραστήριος και δημιουργικός σε όλη τη διάρκεια της θητείας του. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα έλαβε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου, ενώ αργότερα (1966-1969) φοίτησε στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας, με δασκάλους τους Άγγελο Κόντη και Νίκο Ζερβό. Τη δεκαετία '80- '90, παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολήθηκε και με την υποκριτική.

Από το 2004, προβλήματα υγείας τον ανάγκασαν να απέχει από την εργασία του και έτσι αφοσιώθηκε στη ζωγραφική. Κατά τη διάρκεια της ζωής του πραγματοποίησε επιλεγμένες ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες.

Η σχέση με την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

Από τη θέση του προέδρου της ΕΙ.Κ.Ε., ο Σπύρος Φρόνιμος συνεργάστηκε για μεγάλο διάστημα με την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, με σκοπό την προώθηση των μελών της ΕΙ.Κ.Ε. και την παρουσίαση των έργων τους στο χώρο της Πινακοθήκης. Η άριστη συνεργασία απέδωσε καρπούς μετά το θάνατό του, και έτσι πολλοί νέοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη... (Διαβάστε το κείμενο)

spiros-fronimos-1.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 23-24/09/2017

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Συνοδοιπόροι στη ζωή και την τέχνη

(Συνέντευξη Λέανδρου Αρβανιτάκη - Αγγελικής Σελλά)

ΚΕΡΚΥΡΑ- Ο Λέανδρος Αρβανιτάκης και η Αγγελική Σελλά είναι δύο άνθρωποι με ευγένεια ψυχής και αγάπη για τη δημιουργία, κάτι το οποίο εκφράζεται και στα έργα τους. Ο Λέανδρος Αρβανιτάκης από το 1998 ζωγραφίζει με το στόμα, παραμένοντας δημιουργικός και δραστήριος μετά το δυστύχημα που του προκάλεσε τετραπληγία. Η Αγγελική Σελλά, η οποία κατάγεται από την Κέρκυρα, πειραματίζεται με διάφορα υλικά στη ζωγραφική, επιλέγοντας σχεδόν πάντοτε θέματα που εξυμνούν την ομορφιά του κόσμου μας.

Έργα των δύο καλλιτεχνών παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Η έκθεσή τους συνεχίζεται έως τις 6 Οκτωβρίου 2017 και είναι επισκέψιμη από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00-14.00 και 18.00-21.00.

- Είστε δύο άνθρωποι με ποικίλα πνευματικά ενδιαφέροντα, οι οποίοι, εκτός από τις ακαδημαϊκές σπουδές σας, ασχοληθήκατε κατά καιρούς με διάφορα είδη τέχνης. Τι ρόλο έχει λοιπόν η τέχνη στη ζωή σας; Πώς αποφασίσατε να αφοσιωθείτε στη ζωγραφική;

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ: Η τέχνη έχει κυρίαρχο ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Η ζωγραφική είναι το επάγγελμά μου και η πρώτη σε χρόνο και σημασία δραστηριότητά μου. Ζωγραφίζω κατά κανόνα με συνοδεία μουσικής, που μου δημιουργεί συνθήκες συγκέντρωσης και ψυχικής ανάτασης. Με την γυναίκα μου Αγγελική ασχολούμαστε με το τραγούδι, εκείνη με φωνή κι εγώ με φυσαρμόνικα. Εκτός από την μουσική, σημαντική ψυχαγωγία μου είναι οι κινηματογραφικές ταινίες και σειρές που βλέπω σε βίντεο. Επίσης παρακολουθώ συναυλίες, θέατρο και χορό. Επέλεξα την ζωγραφική γιατί είναι η τέχνη που μπορώ να κάνω με ελάχιστους ή καθόλου συμβιβασμούς εξ αιτίας της αναπηρίας και επειδή στη ζωγραφική νομίζω ότι είμαι καλύτερος από οτιδήποτε άλλο έκανα στις τέχνες και αλλού.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΕΛΛΑ: Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή χωρίς τέχνη ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, ακόμα και όταν δεν μπορείς να υλοποιήσεις, την λειτουργείς με το νου, με την φαντασία. Είναι τρόπος κοιτάγματος του κόσμου και τρόπος έκφρασης που προέρχεται από την σύνδεση της ψυχής του ανθρώπου με τον κόσμο, τις ιδέες και τα συναισθήματα.

Όλες οι τέχνες πιστεύω έχουν κοινή βάση και διαφορετικό πεδίο έκφρασης. Δηλαδή χρώματα, σχήματα, ήχοι, κίνηση. Γι' αυτό και με βρίσκει δεκτική η σύγχρονη τέχνη και ό, τι αντιπροσωπεύει ο όρος «εικαστικά», όπου στην εποχή μας τείνουν να ενωθούν τα πεδία δημιουργίας. Παρόλο που με έλκει, δεν έχω εκφραστεί ακόμη με αυτό τον τρόπο... (Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη)

DSC_3302_1024x768.jpg


Εφημερίδα Η Κέρκυρα Σήμερα, 06/07/2017

Εγκαινιάστηκε η έκθεση De la Fargue - Deleglise

Με μεγάλη προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκαν τα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και ψηφιδωτών, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Τα έργα της ζωγράφου Patricia de la Fargue και της ψηφιδογράφου Alyson Deleglise Jenkins στήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ τους, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο ως προς την επιλογή των χρωμάτων και τη θεματολογία.

Οι δύο καλλιτέχνιδες, μόνιμες κάτοικοι Κέρκυρας εδώ και πολλά χρόνια,  ευχαρίστησαν την Πινακοθήκη για τη διοργάνωση της έκθεσης και τους επισκέπτες για την παρουσία τους στα εγκαίνια.

Η ζωγραφική της Patricia de la Fargue εμπνέεται κυρίως από τοπία της Κέρκυρας. Το θαλασσινό περιβάλλον, οι ελαιώνες, η άγρια ομορφιά των βράχων και οι καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων, είναι τα θέματα που την έχουν συγκινήσει και επιλέγει να αναδείξει μέσα από τους πίνακές της.

Η Alyson Deleglise Jenkins χρησιμοποιεί διάφορα υλικά στην κατασκευή των ψηφιδωτών της, από βότσαλα και γυαλί μέχρι κομμάτια δοχείων ή μετάλλου. Κάθε υλικό που χρησιμοποιεί διηγείται τη δική του ιστορία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το αντικείμενο από το οποίο προέρχεται. (Διαβάστε το κείμενο)

P1060313_1024x768.JPG

 


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 09/06/2017

Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Σαρακηνού, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πολλοί ζωγράφοι και φιλότεχνοι.

Ο Δημήτρης Σαρακηνός, με καταγωγή από την Κασσιόπη της Κέρκυρας, εμπνέεται από την ομορφιά του τόπου του και οδηγείται σε συνθέσεις γεμάτες χρώμα, αισιοδοξία και φως. Ελαιόδεντρα, κτίρια και εκκλησίες, κερκυραϊκά χωριά, θαλασσινά τοπία και νεκρές φύσεις, εικόνες οικείες σε όλους μας, δοσμένες όμως μέσα από την προσωπική ματιά του καλλιτέχνη.

Η ελαιογραφία είναι το μέσο έκφρασης που επιλέγει τις περισσότερες φορές ο Δημήτρης Σαρακηνός, στην παρούσα έκθεσή του όμως περιλαμβάνονται και κάποια σχέδια με μολύβι.

Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 30 Ιουνίου, με ώρες επίσκεψης 09.00-14.00 και 18.00-21.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

              DSC_7277_1024x768.jpg                                        


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 31/05/2017

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Συζήτηση με το ζωγράφο Θόδωρο Καράογλου

ΚΕΡΚΥΡΑ- Ο Θόδωρος Καράογλου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, και αυτή την περίοδο παρουσιάζει τα έργα του στην Κέρκυρα, στο χώρο Περιοδικών Εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης. Στο πλαίσιο της γνωριμίας του με το κερκυραϊκό κοινό, μιλά για την τέχνη του στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 5 Ιουνίου, με ώρες επίσκεψης 09.00-14.00 και 18.00-21.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

- Τα αντικείμενα στους πίνακές σας φαίνεται πως έχουν τοποθετηθεί με τάξη, πως το καθένα έχει το ρόλο του μέσα στο έργο. Γνωρίζοντας ότι έχετε αποφοιτήσει από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναρωτιέμαι, θεωρείτε ότι οι σπουδές επηρέασαν με κάποιον τρόπο και τη ζωγραφική σας;

- Πιστεύω πως η επιστήμη με βοήθησε ώστε να κατανοώ καλύτερα τις σχέσεις μεταξύ των αντικειμένων στο χώρο, να τα τοποθετώ έτσι ώστε στο συνολικό αποτέλεσμα να υπάρχει τάξη και ισορροπία. Στη σύνθεση του τελάρου μου τίποτα δεν είναι τυχαίο. Χρησιμοποιώ τη χρυσή τομή για να συνθέσω έναν πίνακα. Έτσι βάζω στο σημείο της χρυσής τομής του τελάρου το κύριο αντικείμενο (πρωταγωνιστής). Αυτό, επειδή είναι ο πρωταγωνιστής, θα τονιστεί περισσότερο, κάνοντας το χρώμα και τον τόνο πιο έντονα. Στα έργα μου καθοριστικό ρόλο παίζει το φως και η σκιά (φωτοσκίαση). Προσπαθώ να κάνω ένα μυστηριακό φως, που να χαϊδεύει και να αναδεικνύει τα αντικείμενα που ζωγραφίζω.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια

DSC_0789_1280x768.jpg


Εφημερίδα Κέρκυρα Σήμερα, 20/05/2017

Από το 1ο Sleepover στην Κέρκυρα

Με πολύ θετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε χθες το 1ο Sleepover Ενηλίκων στην Κέρκυρα, το οποίο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Η δράση φιλοξενήθηκε στο χώρο της Πινακοθήκης από το απόγευμα της Τετάρτης έως το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Το 1ο Sleepover Ενηλίκων περιελάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα, το πρώτο μέρος του οποίου ήταν ανοικτό προς το κοινό ενώ το δεύτερο απευθυνόταν στους «τολμηρούς» που θέλησαν να διανυκτερεύσουν στην Πινακοθήκη και είχαν δηλώσει εγκαίρως συμμετοχή. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης Μιχαήλ Άγγελο Βραδή και το Διευθυντή του Εργαστηρίου Μουσειολογίας επίκουρο καθηγητή Γεώργιο Παπαϊωάννου. Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση της Πινακοθήκης από τη Διευθύντρια Σοφία Αγαθονικοπούλου Βραδή, διάλεξη από το Γεώργιο Παπαϊωάννου και την Εύη Μποτσαροπούλου σχετικά με το θεσμό της μουσειακής διανυκτέρευσης και απαγγελία ποιημάτων από τον καθηγητή Γεώργιο Κεντρωτή.

Στο δεύτερο μέρος της δράσης, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους ορόφους του κτιρίου, έλαβαν μέρος σε παιχνίδι θησαυρού, όπου κλήθηκαν να αναζητήσουν τα έργα της Πινακοθήκης που ανταποκρίνονταν στους γρίφους και στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναυλία από τους Σπύρο Γκικόντη στο βιολί και Γιάννη Τουλή στο τσέλο. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεταμεσονύκτια προβολή ταινίας, ενώ την επόμενη μέρα η ομάδα συμμετείχε σε συζήτηση και εργαστήριο ζωγραφικής από τους εικαστικούς Πηνελόπη Βολτέρρα και Παναγιώτη Μαυρόπουλο.

Η πρωτοπορία του συγκεκριμένου Sleepover σε σχέση με αντίστοιχα σε άλλες πόλεις, έγκειται στο γεγονός ότι θα υπάρξουν ερευνητικά δεδομένα για την επίδραση των δράσεων στους συμμετέχοντες.

P1060060.JPG


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 26/04/2017

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Συζήτηση με τον ζωγράφο Στέργιο Γιαννούλα

ΚΕΡΚΥΡΑ- Στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσής του στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, ο ζωγράφος Στέργιος Γιαννούλας μοιράζεται κάποιες σκέψεις του με την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

-κ. Γιαννούλα, πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη ζωγραφική;

-Με τη ζωγραφική ασχολούμαι από πολύ μικρή ηλικία. Ήταν κάτι που πάντοτε αγαπούσα, γι' αυτό εξάλλου αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό πιο συστηματικά, ενώ το αντικείμενο των σπουδών μου ήταν διαφορετικό. Δεν ξέρω αν η κλίση στη ζωγραφική είναι κάτι έμφυτο ή κάτι που καλλιεργείται αργότερα στη ζωή. Πιστεύω πάντως ότι σίγουρα έχει σχέση με την ευαισθησία της ψυχής και την εσωτερικότητα... (Διαβάστε το κείμενο)

 

P1050755.JPG


Εφημερίδα Κέρκυρα Σήμερα, 21/04/2017

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση του Στέργιου Γιαννούλα

στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ- Πολλοί καλλιτέχνες και φιλότεχνοι τίμησαν χθες με την παρουσία τους τον Στέργιο Γιαννούλα, στα εγκαίνια της έκθεσής του στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Στην παρούσα έκθεση ο καλλιτέχνης κάνει μια αναδρομή στην έως τώρα πορεία του, παρουσιάζοντας έργα ποικίλης θεματολογίας και τεχνικών. Κτίρια, θαλασσινά και ορεινά τοπία, εικόνες εμπνευσμένες από περιηγήσεις στην ελληνική φύση, αποτελούν κάποιες από τις θεματικές ενότητες της έκθεσης... (Διαβάστε εδώ το κείμενο

P1050754.JPG


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 21/04/2017

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση του Στέργιου Γιαννούλα

στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ- Πολλοί καλλιτέχνες και φιλότεχνοι τίμησαν χθες με την παρουσία τους τον Στέργιο Γιαννούλα, στα εγκαίνια της έκθεσής του στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Στην παρούσα έκθεση ο καλλιτέχνης κάνει μια αναδρομή στην έως τώρα πορεία του, παρουσιάζοντας έργα ποικίλης θεματολογίας και τεχνικών. Κτίρια, θαλασσινά και ορεινά τοπία, εικόνες εμπνευσμένες από περιηγήσεις στην ελληνική φύση, αποτελούν κάποιες από τις θεματικές ενότητες της έκθεσης... (Διαβάστε εδώ το κείμενο

P1050746.JPG


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 18-19/03/2017

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Γνωριμία με την αγιογράφο Δέσποινα Εκιζίδου

ΚΕΡΚΥΡΑ- Η Δέσποινα Εκιζίδου παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα της στο κερκυραϊκό κοινό, στην έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, όπου συμμετέχει και η ζωγράφος Μαρίλη Βλάχου. Με αφορμή αυτή τη συνεργασία, η Θεσσαλονικιό αγιογράφος μιλά στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την τέχνη της. 

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη

DSC_9539.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 17/02/2017

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Η κοπή πίτας της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

ΚΕΡΚΥΡΑ- Αφορμή για παρουσίαση του έργου της, για ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικό διάλογο αποτέλεσε η χθεσινή κοπή πίτας στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων, όπου φιλοξενείται αυτό το διάστημα η αναδρομική έκθεση του Γιώργου Κουλούρη.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια και το Δήμο, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων, άτομα από τον ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό χώρο, και βέβαια πολλοί φιλότεχνοι και φίλοι της Πινακοθήκης.

Οι ομιλητές

Η πρόεδρος της Διαχειριστικής Ομάδας της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, Σοφία Αγαθονικοπούλου- Βραδή, ανέλαβε το συντονισμό της εκδήλωσης, ενώ ο ιδρυτής της Πινακοθήκης, Μιχαήλ Άγγελος Βραδής, αναφέρθηκε στις εκθέσεις και δράσεις που διοργανώθηκαν από τον φορέα κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς επίσης στους στόχους που έχουν ήδη τεθεί για τη νέα χρονιά... (Διαβάστε το κείμενο)

160217kopi-pitas-4.jpg



Εφημερίδα Η Κέρκυρα Σήμερα, 17/02/2017

Στην εκδήλωση της κοπής πίτας- Οι στόχοι και οι δράσεις της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Διαβάστε το δημοσίευμα εδώ: pdf

16640581_1415344845191125_2077336338719799348_n.jpg


Εφημερίδα Η Κέρκυρα Σήμερα, 25/01/2017

Εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κουλούρη

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κουλούρη (1945-2016), στον χώρο των Περιοδικών Εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης. Για τη ζωή, το έργο και την πληθωρική προσωπικότητα του Γιώργου Κουλούρη μίλησαν ο ζωγράφος κ. Τάκης Μεταλληνός και ο ιδρυτής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης κ. Μιχαήλ Άγγελος Βραδής.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του Γιώργου Κουλούρη από τη συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, ενδεικτικά των αναζητήσεών του μέσα από διαφορετικές τεχνικές και υλικά. Στόχος της είναι να τιμήσει τη μνήμη του κερκυραίου ζωγράφου και να αναδείξει ένα μέρος από το πλούσιο έργο που άφησε στο νησί.

1_004.jpg 



Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας (Site), 24/01/2017

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του Γιώργου Κουλούρη

ΚΕΡΚΥΡΑ- Αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Κουλούρη (1945 - 2016) εγκαινιάστηκε χθες στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, σε μια βραδιά με πλούσιο εικαστικό υλικό και πολλές αναμνήσεις από τον κερκυραίο ζωγράφο. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Γιώργος Κουλούρης (1945 - 2016), γνωστός και αγαπητός στους περισσότερους Κερκυραίους, άφησε πίσω του ένα τεράστιο εικαστικό έργο. Ο ίδιος υπήρξε λάτρης της ζωγραφικής, είχε μελετήσει σε βάθος την ιστορία της τέχνης και θα έλεγε κανείς ότι ήταν ένας «ζωγράφος της υπαίθρου»- συνήθιζε να ζωγραφίζει σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επισκεπτόταν το ίδιο μέρος πολλές φορές, ώστε να αποτυπώσει στο έργο του όλες τις αποχρώσεις του τοπίου, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Στην παρούσα αναδρομική έκθεση περιλαμβάνονται έργα χαρακτικής, παστέλ, ακουαρέλες και κυρίως λάδια με σπάτουλα, τα οποία αναδεικνύουν τόσο την ικανότητα του ζωγράφου να εκφράζεται με ειλικρίνεια μέσα από την τέχνη, όσο και το ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο ύφος του. Θέματα που πάντοτε τον ενέπνεαν και χρησιμοποιούσε ήταν το γυναικείο γυμνό και φυσικά τα τοπία, εμπνευσμένα από εικόνες του νησιού και ιδιαίτερα του κερκυραϊκού νότου, όπου μεγάλωσε ο ίδιος.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί φιλότεχνοι, καθώς επίσης η οικογένεια του Γιώργου Κουλούρη... (Διαβάστε το κείμενο)


P1050472_1024x768.JPG



Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 17-18/12/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Η Κάρλα Μπέλλου για την έκθεσή της στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη 

ΚΕΡΚΥΡΑ- Η εικαστικός Κάρλα Μπέλλου κατάγεται από την Ολλανδία, μένει όμως στην Κέρκυρα εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζοντάς την, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο δυναμικό, αισιόδοξο, με αστείρευτη διάθεση για δημιουργία. Στο πλαίσιο της έκθεσής της στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, με θέμα τα πορτραίτα, μας μιλά για το πώς αντιλαμβάνεται η ίδια την έννοια του πορτραίτου αλλά και για τη θέση της τέχνης στη ζωή της.

-κ. Μπέλλου, πότε ξεκίνησε η επαφή σας με τη ζωγραφική;

-Έμαθα την ανάμειξη των χρωμάτων από όταν ήμουν μόλις τριών χρονών, και δημιούργησα τον πρώτο μου πίνακα στην ηλικία των δεκαπέντε. Στη συνέχεια, ασχολήθηκα περισσότερο σοβαρά με τη ζωγραφική όταν γνώρισα τους Ολλανδούς ζωγράφους και δασκάλους μου, Anna Doedijns και Jan van Rijsewijk.

-Η τελευταία σας έκθεση στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, είναι αφιερωμένη στα πορτραίτα. Επιλέξατε όμως να μην συμπεριλάβετε μόνο προσωπογραφίες, αλλά και «πορτραίτα» αντικειμένων, ήχων, ακόμα και ιδεών. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

-Το πορτραίτο για μένα σημαίνει την απεικόνιση κάποιου προσώπου/ ατόμου, πράγματος ή ζώου με τέτοιο τρόπο, ώστε να τονίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η έννοια ενός πορτραίτου επομένως δεν περιορίζεται σε μια προσωπογραφία.

(Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη)

141216karla-mpellou-1_.JPG


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 25/11/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Κάρλας Μπέλλου στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ- Στην κατάμεστη αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης εγκαινιάστηκε χθες η νέα έκθεση ζωγραφικής της Κάρλας Μπέλλου, αφιερωμένη στα πορτρέτα.

Μια ευρύτερη έννοια του πορτρέτου

Τόσο ως προς την επιλογή του θέματος όσο και ως προς τον τρόπο παρουσίασής του και τις τολμηρές, σε πολλές περιπτώσεις, χρωματικές επιλογές, η νέα έκθεση της Κάρλας Μπέλλου περιλαμβάνει πολλές πρωτότυπες ιδέες, δοσμένες με αυθορμητισμό και άφθονο χιούμορ. Τα πρόσωπα, η μουσική, οι σκέψεις, εικόνες από τη φύση αλλά και οτιδήποτε βρίσκεται γύρω μας -ή και μέσα μας-, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τη δημιουργία ενός πορτρέτου. Η ζωγράφος εδώ λοιπόν επιλέγει να μην περιοριστεί στην κλασική έννοια του πορτρέτου, τις προσωπογραφίες δηλαδή, και να αφήσει την έμπνευσή της να την καθοδηγήσει... (Διαβάστε το κείμενο)

 egkainia-ekthesis-karla-mpellou-.jpg


Εφημερίδα Η Κέρκυρα Σήμερα, 25/11/2016

Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Κάρλας Μπέλλου

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, η Έκθεση Ζωγραφικής της Κάρλας Μπέλλου.

Για την Κάρλα Μπέλλου, πορτρέτο δεν είναι μόνο η προσωπογραφία - αντίθετα, η έννοιά του μπορεί να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει ολόκληρο τον κόσμο μας. Στην παρούσα έκθεση, με τίτλο "Portraits and Portrayals", η ζωγράφος παρουσιάζει ζεύγη πορτρέτων, αξιοποιώντας την έμφυτη αισιοδοξία της και επιλέγοντας να πειραματιστεί με διαφορετικά υλικά και ιδιαίτερους χρωματικούς συνδυασμούς...


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 18/11/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Έκθεση της Κάρλας Μπέλλου στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ- Η εικαστικός Κάρλα Μπέλλου παρουσιάζει τη νέα της δουλειά στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, αφιερωμένη στα πορτρέτα, με τίτλο "Portraits and Portrayals".

Ζεύγη πορτρέτων 

Με χιούμορ και ζωγραφική δεξιότητα, η Κάρλα Μπέλλου παρουσιάζει τη νέα σειρά έργων της, αφιερωμένη στα πορτρέτα. Για την ίδια, ένα πορτρέτο δεν περιορίζεται στην προσωπογραφία- αντίθετα, η έννοιά του μπορεί να διευρυνθεί, περιλαμβάνοντας ολόκληρο τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Τα θέματα που πρωταγωνιστούν στα πορτρέτα της παρουσιάζονται σε ζεύγη- αναλύονται οι δύο όψεις κάθε προσώπου, αντικειμένου ή έννοιας, με τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεται η εικαστικός. Αυτό το "ταίριασμα" των θεμάτων περιλαμβάνει μια συμπληρωματική εικόνα του ίδιου αντικειμένου, πραγματική ή φανταστική, ανάλογα με την έμπνευση, τη διάθεση της στιγμής και το χειρισμό του χρώματος.

Ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό των έργων, το οποίο παρατηρεί συχνά κανείς στη ζωγραφική της Κάρλας Μπέλλου, είναι ο πειραματισμός με διαφορετικά υλικά και οι έντονες, παράλληλα όμως αρμονικές, χρωματικές αντιθέσεις. Τα έργα της καταφέρνουν πάντοτε να δημιουργούν μια αίσθηση οικειότητας και αισιοδοξίας... (Διαβάστε το κείμενο)

123.png


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 12- 13/11/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Συνέντευξη του κερκυραίου ζωγράφου Κωνσταντίνου Γραμμένου

ΚΕΡΚΥΡΑ- Ο κερκυραίος ζωγράφος Κωνσταντίνος Γραμμένος μιλά στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την έκθεσή του στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, για τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια. Η έκθεσή του συνεχίζεται έως τις 21 Νοεμβρίου, με ώρες επίσκεψης 09.00- 14.00 και 18.00- 21.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

-  κ. Γραμμένε, πώς ξεκίνησε η επαφή σας με τη ζωγραφική;

- Από μικρός ζωγράφιζα- έβλεπα κάτι που μου άρεσε, διάβαζα ένα βιβλίο ή άκουγα μια ιστορία που με εντυπωσίαζε, δημιουργούσα εικόνες στο μυαλό μου και στη συνέχεια τις αποτύπωνα στο χαρτί. Τα χρόνια πέρασαν, ενώ οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες δε μου επέτρεψαν να ασχοληθώ με τη ζωγραφική, παρά μόνο σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία.

 Αφορμή γι' αυτό ήταν η γνωριμία μου με τον αείμνηστο Σπύρο Φρόνιμο, τέως πρόεδρο της ΕΙ.Κ.Ε. και φίλο μου- χάρη σε αυτόν έγινα μέλος της ΕΙ.Κ.Ε. Ένα άλλο πρόσωπο που με ενθάρρυνε να συνεχίσω την προσπάθειά μου ήταν η Αλεξάνδρα Μεταλληνού, μέσα από την προβολή του έργου μου στο περιοδικό "Σπερατζάδα τσου Κορφούς". (Διαβάστε το κείμενο)

131016egkenia-konstantinos-grammenos-3.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 14/10/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Κωνσταντίνου Γραμμένου

ΚΕΡΚΥΡΑ- Ανάμεσα σε πολλούς καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, φιλότεχνους και φίλους του Κερκυραίου ζωγράφου Κωνσταντίνου Γραμμένου, πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσής του στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη.

Στην αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Γραμμένου παρουσιάζονται έργα από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας, μέχρι πολύ πρόσφατα, ενώ καλύπτεται μια ευρεία θεματική γκάμα, η οποία περιλαμβάνει τοπία, μνημεία, φυσικό περιβάλλον, ζώα και ανθρώπους, πάντοτε σε έναν ζωντανό διάλογο με τη φύση.

Οι ομιλητές

Εκτός από τον ίδιο τον κ. Γραμμένο, για την έκθεσή του μίλησε επίσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ιδρυτής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης κ. Βραδής, ο οποίος εξήρε τις ικανότητες του ζωγράφου και τον ευχαρίστησε για την έως τώρα προσφορά του, τόσο στο έργο της Πινακοθήκης, αλλά και γενικότερα στα εικαστικά δρώμενα της Κέρκυρας. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η αρχαιολόγος- ιστορικός κ. Εύη Πολυμέρη, η οποία πραγματοποίησε μια κατατοπιστική ξενάγηση στις επιμέρους θεματικές ενότητες και τα έργα της έκθεσης... (Διαβάστε το κείμενο)

 

131016egkenia-konstantinos-grammenos-3.jpg



Εφημερίδα Η Κέρκυρα Σήμερα, 14/10/2016

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του κερκυραίου ζωγράφου Κώστα Γραμμένου... (Δείτε το κείμενο)



Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 26/08/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του Κώστα Λούστα

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του έδωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης κ. Μιχαήλ Άγγελος Βραδής, ο οποίος αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες από το διάστημα το οποίο ο Λούστας, στα νεανικά του χρόνια (περ. 1958- 1962), έζησε στην Κέρκυρα. «Στόχος μας είναι, μέσα από την έρευνα, να αναδεικνύεται το έργο ζωγράφων που γεννήθηκαν ή πέρασαν από το νησί. Στο πλαίσιο αυτό, είναι τιμή μας η διοργάνωση μιας αναδρομικής έκθεσης του Κώστα Λούστα, με την πολύτιμη στήριξη της οικογένειάς του, για πρώτη φορά στην Κέρκυρα», σημειώνει ο ίδιος.

Η αρχαιολόγος- ιστορικός κ. Εύη Πολυμέρη μίλησε στους επισκέπτες για τις καλλιτεχνικές τάσεις που χαρακτηρίζουν το έργο του Λούστα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα δύο έργα του που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της διαμονής του στο νησί. Τα έργα αυτά ανήκουν στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, και η τυχαία ανακάλυψή τους από την οικογένεια του ζωγράφου αποτέλεσε την αφορμή γι’ αυτή τη συνεργασία.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης έργα από την έκθεσή του με τίτλο «Αμέλια 2004», η οποία ήταν αφιερωμένη στη μικρή τότε εγγονή του ζωγράφου και είχε παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης πολλά αγαπημένα του θέματα, όπως τα τοπία, τα λουλούδια και το βιολί, το οποίο πάντοτε αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της ζωής του... (Διαβάστε το κείμενο)

250816egkenia-ekthesis-kosta-lousta-4.jpg

 


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 18/08/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Αναδρομική έκθεση του Κώστα Λούστα στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ- Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη τιμά τον Κώστα Λούστα με μια αναδρομική έκθεση, στόχος της οποίας είναι να αναδείξει το έργο του μεγάλου ζωγράφου και να δώσει την ευκαιρία στο κερκυραϊκό κοινό να το γνωρίσει από κοντά.

Ο Κώστας Λούστας γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Φλώρινα, κοντά στον πατέρα του. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου μάλιστα πέρασε πρώτος, ενώ έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Θεσσαλονίκη και το εξωτερικό. Η κληρονομιά που άφησε πίσω του αριθμεί περισσότερα από 17.500 έργα, μοιρασμένα σε γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και πινακοθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αγάπησε την τέχνη σε όλες τις μορφές της. Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη δημοσιογραφία, το θέατρο, ενώ το μεγάλο του πάθος υπήρξε το βιολί. Το 1997 η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών της Φλώρινας εξέδωσε τη συλλογή ποιημάτων του, ενώ το αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο «Εκατό και Πλέον Δαχτυλίδια για Πρίγκιπες» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ιανός το 2005.

Οι δυσκολίες και η καταξίωση

Η πολυκύμαντη οικογενειακή ζωή του, η εγκατάλειψη από τη μητέρα του στην τρυφερή ηλικία των δύο ετών, οι οικονομικές δυσκολίες που τον ανάγκασαν να κοιμάται ακόμη και σε παγκάκια κατά τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής, συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του, η οποία αντανακλάται στο έργο του... (Διαβάστε το κείμενο)

160816ekthesi-kosta-lousta-1.jpg


Εφημερίδα Η Κέρκυρα Σήμερα, 15/07/2016

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια της έκθεσης για το Σπ. Αλαμάνο

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης τα εγκαίνια της έκθεσης της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης με θέμα "Σπύρος Αλαμάνος, πέντε χρόνια μετά", με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατο του εκ των κορυφαίων κερκυραίων ζωγράφων... (Διαβάστε το κείμενο)

060716ekthesi-spirou-alamanou-5.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 15/07/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραίκής Πινακοθήκης

Έκθεση για τον Σπύρο Αλαμάνο, Πέντε χρόνια μετά

ΚΕΡΚΥΡΑ- Σε κλίμα συγκίνησης εγκαινιάστηκε χθες η αναδρομική έκθεση του Σπύρου Αλαμάνου, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατό του. Η έκθεση περιλαμβάνει κυρίως υαλογραφίες, οι οποίες, στην πλειοψηφία τους, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό... (Διαβάστε το κείμενο)

140716egkenia-spirou-alamanou-2.jpg


Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Κέρκυρας, 09/06/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Εγκαινιάστηκαν τα "Εικαστικά Παιχνίδια" του Γιώργου Μικάλεφ

ΚΕΡΚΥΡΑ- Σε ένα ταξίδι στην Τέχνη, μέσα από τις αποχρώσεις της ψυχής του, μας ξενάγησε χθες βράδυ ο ζωγράφος Γιώργος Μικάλεφ.

Συνταξιδιώτες πολλοί Κερκυραίοι, οι οποίοι επέλεξαν να παρευρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσής του, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη.
 
Την εκδήλωση προλόγισαν ο ιδρυτής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και πρόεδρος του Δ.Σ. Μιχαήλ- Άγγελος Βραδής, καθώς και ο έτερος συμμετέχων στην έκθεση, Ps Mavro/ Stavriotis (Παναγιώτης Μαυρόπουλος).
 
Η ζωγραφική και η συγγραφή υπήρξαν ανέκαθεν οι αγαπημένες ενασχολήσεις του Γιώργου Μικάλεφ. Και στα δυο αυτά είδη τέχνης μπορεί κανείς να διακρίνει την ειλικρίνεια και τη συνοχή της σκέψης του. Η «Ανωτάτη Σχολή Καλών και Κακών Τεχνών Γαρίτσας», ένα «παιχνίδι» που ξεκίνησε από τον ίδιο και την παρέα του στην παιδική τους ηλικία, μετατράπηκε τελικά σε πραγματικό σχολείο και πεδίο πειραματισμών, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
 
Τα γενικότερα σχόλια των επισκεπτών ήταν πολύ θετικά- κινήθηκαν γύρω από το πνεύμα αλλαγής και «συνετής επαναστατικότητας» που χαρακτηρίζει τον καλλιτέχνη, ο οποίος, μέσα από έναν ιδιαίτερο εικαστικό τρόπο, «έχει πάντοτε να πει κάτι». Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στα έργα του, αν και δεν έχουν στόμα, καταφέρνουν ωστόσο να επικοινωνούν με τον θεατή και να του διηγούνται ιστορίες και καταστάσεις εμπνευσμένες από προσωπικά βιώματα αλλά και από την ευρύτερη ιστορία της Τέχνης.
 
Συνεπικουρεί εικαστικά ο Ps Mavro/ Stavriotis
 
Στην έκθεση «συνεπικουρεί εικαστικά» ο ζωγράφος Ps Mavro/ Stavriotis, κατά κόσμο Παναγιώτης Μαυρόπουλος, συμμετέχοντας με επτά έργα του. Κινούμενος στο ίδιο πνεύμα, των «Εικαστικών Παιχνιδιών», δημιούργησε φιγούρες από χαρτόνι, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να πειραματιστούν και με τη δική τους εικόνα. Μια νότα από το «Σχολείο των Χρωμάτων» λοιπόν, το εργαστήριο του καλλιτέχνη, το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί τη δημιουργικότητα όλων των παιδιών του χωριού του, μεταφέρθηκε για μερικές εβδομάδες στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη.

http://enimerosi.com/details.php?id=3119

090616mikalef-21465460365.jpg

 


Ιστοσελίδα εφημερίδας Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 25/05/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Ενθουσίασε η «Αρχαιολόγος» στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η προβολή της ταινίας «Η Αρχαιολόγος» στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016.

Η προβολή προσέλκυσε άτομα από διαφορετικούς κλάδους, ανάμεσά τους και πολλούς αρχαιολόγους.
 «Όπως οι ηθοποιοί θέλουν να πεθαίνουν πάνω στο σανίδι, έτσι και οι αρχαιολόγοι θέλουν να είναι στον τόπο που τον διάλεξε η πατρίδα τους»
 
Η άλλη όψη της ανάπτυξης
 
Η ταινία- ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη «Η Αρχαιολόγος» (2015), η οποία έχει βραβευθεί στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο, ασχολείται με μια ανασκαφή που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης, στη Δυτική Μακεδονία.
 
Σε μια περιοχή εκατοντάδων στρεμμάτων δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα, εντοπίστηκαν σημαντικές αρχαιότητες που μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία στον τόπο, ήδη από την προϊστορική εποχή. Βρέθηκαν κατάλοιπα ναών, αγγεία, εργαλεία, έργα τέχνης, ακόμα και τάφοι, με τους σκελετούς διατηρημένους σε πολύ καλή κατάσταση. Το 2012, όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, η Γεωργία Καραμήτρου και οι συνεργάτες της είχαν μόλις ελάχιστους μήνες μπροστά τους, για «να σώσουν ό, τι προλάβουν» από τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.  Αιτία η κατασκευή του φράγματος Ιλαρίωνα της ΔΕΗ, η οποία βρισκόταν σε τελικό στάδιο. Η σωστική ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε από τη ΔΕΗ.
 
Η Γεωργία Καραμήτρου- Μεντεσίδη, προϊσταμένη της Λ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση των αρχαιοτήτων, ενώ συνέβαλε επίσης στη δημιουργία ενός αξιόλογου μουσείου στην περιοχή. Η ιστορία που ξετυλίγεται στο ντοκιμαντέρ του Τσακίρη αποτελεί ουσιαστικά ένα πορτρέτο της πρωταγωνίστριας, το οποίο καταγράφει την αγωνία, τις προσωπικές θυσίες, το «αίσθημα ευθύνης» και τους αγώνες που έδωσε η ίδια, προκειμένου να παραμείνει πιστή στο σωστικό έργο της.
 
Εντυπώσεις του κοινού
 
Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του κοινού, την οποία συντόνισε η αρχαιολόγος και επιμελήτρια της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης κ. Εύη Πολυμέρη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της πολιτισμικής κληρονομιάς για κάθε τόπο, κάτι που γίνεται περισσότερο αντιληπτό όταν αντιμετωπίζουμε την απώλεια μεγάλου μέρους της, λόγω πολέμων, φυσικών καταστροφών κλπ. Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων άλλωστε, όπως ορίστηκε από τον ICOM, ήταν «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»- αφιερωμένο στον ρόλο των μουσείων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, και ίσως σε πολιτιστικά τοπία που χάθηκαν για πάντα ή αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο. Στη συζήτηση μάλιστα αναφέρθηκε και το θέμα της Πόρτας Ρεάλε, η οποία πρόσφατα «σκεπάστηκε» από τον πεζόδρομο της Γεωργίου Θεοτόκη.

http://www.enimerosi.com/details.php?id=2849

250516provoli-tenias-kerkiraiki-pinakothiki-21464172989.jpg

 


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 17/03/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Ο Μιχάλης Βραδής για την έκθεση του Πύρρου Αλεξόπουλου

ΚΕΡΚΥΡΑ- Η αναδρομική έκθεση του Πύρρου Αλεξόπουλου (1956- 2014) εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Απόγονος της γνωστής οικογένειας Μέρλιν, η ιστορία της οποίας ξεκινά από το 1200 μ. Χ., με πλούσιο εικαστικό έργο, στόχος του οποίου τα τελευταία χρόνια ήταν να πραγματοποιήσει μια έκθεση στην αγαπημένη του Κέρκυρα.

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό του Πύρρου Αλεξόπουλου (1956- 2014), εντυπωσιάζεται από τις πολυετείς σπουδές του σε διάφορους τομείς της τέχνης, σε πανεπιστήμια και σχολές της Ιταλίας. Τόσο κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του πορείας όσο και της επαγγελματικής, διακρίθηκε και τιμήθηκε αρκετές φορές για το έργο του. Πραγματοποίησε 14 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το έργο του στο νησί μας. Μια αναδρομική έκθεση στην αγαπημένη του Κέρκυρα ήταν στόχος του τα τελευταία χρόνια, όμως τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε δεν του το επέτρεψαν.

Η μητέρα του κ. Άννα Μέρλιν, σε συνεργασία με την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, εκπληρώνει σήμερα αυτό το όνειρο του γιου της, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στο κερκυραϊκό κοινό να γνωρίσει από κοντά το πλούσιο έργο του. Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στις 19.00, και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου 2016.

Ο κ. Μιχαήλ- Άγγελος Βραδής, ιδρυτής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, μιλά στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την εμπειρία του από τη διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης... (Διαβάστε το κείμενο)

160316vradis.jpg

        160316piros-alexopoulos-afisa.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 19/02/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Πολύς ο κόσμος στην πίτα της Κερκυραίκής Πινακοθήκης

ΚΕΡΚΥΡΑ- Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η κοπή πίτας στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, παρουσία πλήθους Κερκυραίων. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε αφορμή για συνάντηση των φιλότεχνων, εποικοδομητική συζήτηση και παρουσίαση της έως τώρα πορείας της Πινακοθήκης.

Ένα έργο που θα παραμείνει στην Κέρκυρα

Πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, στον χώρο όπου φιλοξενείται αυτό το διάστημα η έκθεση του Ps Mavro/ Stavriotis. Τόσο ο ιδρυτής κ. Μιχαήλ Άγγελος Βραδής όσο και η πρόεδρος της Διαχειριστικής Ομάδας κ. Σοφία Αγαθονικοπούλου- Βραδή, που καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους, παρουσίασαν συνοπτικά την έως τώρα πορεία της Πινακοθήκης και τα μελλοντικά της σχέδια. Το κοινό χειροκρότησε ιδιαίτερα την ανακοίνωση του κ. Βραδή ότι η πλούσια αυτή συλλογή έργων, που διαθέτει η Πινακοθήκη και η οποία αποτελεί μια καταγραφή της κερκυραϊκής τέχνης των τελευταίων δύο αιώνων, είναι τελικά ένα έργο που «θα μείνει στην Κέρκυρα»... (Διαβάστε το κείμενο)

6.JPG

 


Περιοδικό Astra Airlines, 02/2016

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη δημοσίευση του κειμένου για την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη στο περιοδικό της Αεροπορικής Εταιρίας Astra Airlines. H Astra Airlines, εκτός των άλλων, συνδέει την Κέρκυρα με τη Θεσσαλονίκη.

ASTRA1_001.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 06/02/2016

Εύη Πολυμέρη, Αρχαιολόγος- Ιστορικός

Η αρχαιολόγος- ιστορικός Εύη Πολυμέρη για την έκθεση του Παναγιώτη Μαυρόπουλου

Τα πορτρέτα των γυναικών

Ο ζωγράφος Παναγιώτης Μαυρόπουλος παρουσιάζει την έκθεση με θέμα «Γυναίκες Θαυμαστές, ως Ελληνίδες», τιμώντας με αυτό τον τρόπο τις άγνωστες, σε πολλούς από εμάς, διακεκριμένες γυναίκες στην Ελληνική ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Ο ίδιος ζωγραφίζει δεκάδες πορτρέτα γυναικών που υπήρξαν σπουδαίες στην αρχαία ελληνική παράδοση. Οι γυναικείες μορφές απεικονίζονται μέσα σε σχήμα μεταλλίου, εμπνευσμένα από τις ανάγλυφες φιγούρες που αποτυπώνονται στα αρχαία νομίσματα, μέσα σε τετράγωνο δίχρωμο ή τρίχρωμο πλαίσιο. Το μετάλλιο περιβάλλουν φυτικός διάκοσμος και καρποί διαφόρων δέντρων, πράγμα που συνηθίζει να διακοσμεί ο ζωγράφος, με το δικό του τρόπο, επηρεασμένος από την λαϊκή κυρίως τέχνη. Κάποιες φορές, οι μορφές τείνουν να ξεφύγουν από τη σφαίρα του μεταλλίου, δίνοντας μια τρισδιάστατη αίσθηση.

Με μια λαϊκή, αλλά και ρομαντική διάθεση προβάλλονται τα χαρακτηριστικά των ηρωίδων του. Στα πολλαπλά πορτρέτα που έχει φιλοτεχνήσει ο Μαυρόπουλος, το κέντρο του βάρους μετατοπίζεται στα ειδικά χαρακτηριστικά των προσώπων, την πλούσια σχηματοποιημένη κόμμωση, τα αμυγδαλωτά μάτια και τη μακριά μύτη που θυμίζουν, μερικές φορές, στοιχεία της μεταβυζαντινής παράδοσης και τη προκλητική καμιά φορά χρήση έντονων χρωμάτων... (Διαβάστε το κείμενο) 

030216evi-polimeri.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 05/02/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Δύο Κερκυραίοι στην ομαδική έκθεση του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

ΚΕΡΚΥΡΑ- Σε μια ομαδική έκθεση, που ξυπνά όμορφες αναμνήσεις περασμένων ετών και παράλληλα αναδεικνύει μέρος της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, δύο Κερκυραίοι εκπροσωπούν το νησί μας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο υπεύθυνος της έκθεσης Κωστής Σχιζάκης αλλά και οι δύο καλλιτέχνες, Σπύρος Κολυβάς και P.S.Mavro, μοιράζονται μαζί μας κάποιες σκέψεις τους σχετικά με αυτή.

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών και η συνεργασία με την Κέρκυρα

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (M.E.T.H.) ιδρύθηκε τον Μάιο του 2000, με πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα- μηχανικού κ. Κωστή Σχιζάκη. Στόχος ήταν η διαφύλαξη του εικαστικού έργου καλλιτεχνών με καταγωγή από την Κρήτη, η ανάδειξη και η προβολή του έργου αυτού σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της προσπάθειας διάδοσης του εικαστικού έργου της Κρήτης, το 2010 το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και ο κ. Σχιζάκης ταξίδεψαν μέχρι την Κέρκυρα, όπου πραγματοποιήθηκε μια έκθεση σε συνεργασία με την Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας. Η έκθεση αυτή, την οποία υποδέχθηκαν θερμά οι φιλότεχνοι του νησιού, περιελάμβανε έργα Κρητών καλλιτεχνών, που χρονολογούνταν από το 1930 και μετά... (Διαβάστε το κείμενο)

 

020216ekthesi-iraklio-erotokritos.jpg 


Εφημερίδα Η Κέρκυρα Σήμερα, 03/02/2016


Γεώργιος Μέγκουλας, γλύπτης

Για τις "Εύχαρες ζωγραφιές" του Παναγιώτη Μαυρόπουλου

Ο καλλιτέχνης με το χαρακτηριστικό διαδικτυακό όνομα Ps. Mavro/ Stavriotis (κατά κόσμο Παναγιώτης Μαυρόπουλος) αποφάσισε να μας ξαφνιάσει εκθέτοντας... "Εύχαρες ζωγραφιές"!

Τα έργα του, αυτή τη φορά, δεν ξεκινούν με φιλοσοφικές προτάσεις (όπως αυτές που τον απασχόλησαν σε προηγούμενες ενότητές του), αλλά τώρα εικονογραφεί- δημιουργεί Πορτρέτα Γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! κατανοώ τον καλλιτέχνη Ps. Mavro γιατί τυχαίνει να έχουμε την ίδια χρονική πορεία. Και οι δύο μας ήμασταν παιδιά της γενιάς που μεγάλωσε χωρίς τηλεόραση, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά και τάμπλετ... Η μόνη διασκέδαση των παιδικών (ακόμα και νεανικών) χρόνων μας ήταν τα εβδομαδιαία φυλλάδια των εγκυκλοπαιδειών, τα Κλασικά Εικονογραφημένα και οι (έντυποι) ήρωες των λαϊκών αναγνωσμάτων... (Διαβάστε το κείμενο)

 

030216ergo-ps-mavro-1.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 30/01/2016

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Μια ζωγραφική έκθεση αφιερωμένη στη γυναίκα

H νέα έκθεση του εικαστικού P.S.Mavro/ Stavriotis στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, είναι αφιερωμένη στις «άγνωστες» Ελληνίδες, που έζησαν από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Γυναίκες επιστήμονες, γιατροί, ζωγράφοι, ξεχασμένες σήμερα και άγνωστες σε πολλούς, ζωντανεύουν πάνω στον καμβά του καλλιτέχνη και μας θυμίζουν την προσφορά τους και τη συμβολή τους στην ιστορία μας. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 8 Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί έως τις 18 Μαρτίου 2016.

 

Ε.Ψ: Ιδιαίτερο το θέμα της νέας σας έκθεσης, όπως μας έχετε συνηθίσει. Είναι αφιερωμένη λοιπόν σε «άγνωστες» Ελληνίδες, που έζησαν από την αρχαιότητα μέχρι τα σύγχρονα χρόνια. Πώς προέκυψε η ιδέα;

P.S.MAVRO: Οι Ζωγραφιές μου αυτές είναι αποτέλεσμα της ιδέας μου, να «εικονογραφήσω» και να δώσω μορφή σε κάποιες άγνωστες γυναίκες που ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή τους, την ιδιότητα ή την προσφορά τους. Για να τιμήσω αυτές τις -άγνωστες σε πολλούς από εμάς- διακεκριμένες και σκοπίμως κρυμμένες γυναίκες, ζωγράφισα και εκθέτω αυτά τα (υποθετικά) πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου!... (Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ)


260116fotografia-ps-mavro.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 19/12/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Ποιοι αποτελούν τα νέα συμβούλια στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

Συμπληρώνοντας φέτος τα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη συνεχίζει την πορεία της με διάθεση για ανανέωση, για περισσότερες δράσεις και για ακόμα μεγαλύτερη προσφορά στον κερκυραϊκό πολιτισμό.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14/12/2015 μεταξύ των νέων μελών των συμβουλίων της, ο ιδρυτής Μιχαήλ Άγγελος Βραδής παρουσίασε συνοπτικά την έως τώρα δράση της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και στη συνέχεια ανακοίνωσε το νέο καταστατικό λειτουργίας της, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2016.

Πληρώντας πλέον τις κατάλληλες προϋποθέσεις, τη διαχείριση της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης αναλαμβάνει η Michelangelo A.E, ως φορέας πολιτισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η Michelangelo Α.Ε. οφείλει στο εξής να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά της Πινακοθήκης και να διατηρήσει τον αρχικό σκοπό της ίδρυσής της, όπως τον οραματίστηκε ο Μιχαήλ Άγγελος Βραδής. Επιθυμία του ιδιοκτήτη είναι να παραμείνει η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη όπως είναι σήμερα, χωρίς να αλλοιωθεί ποτέ ο σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε, να μην αλλάξει χρήση, να μη διασπασθεί η ιδέα και να μη διανεμηθεί το περιεχόμενο σε τρίτους ή στους κληρονόμους. (Διαβάστε το κείμενο)

Στο νέο καταστατικό ορίζονται για τα έτη 2016-2018 τα Συμβούλια που θα είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία της Πινακοθήκης, και καθορίζονται οι υποχρεώσεις των μελών τους.

Διοικητικό Συμβούλιο
Α) Τακτικά μέλη
1. Βραδής Μιχάλης- Πρόεδρος
2. Βραδή Ελένη- Αντιπρόεδρος
3. Αγαθονικοπούλου- Βραδή Σοφία- Γραμματέας

Β)Αναπληρωματικά μέλη
1. Βραδής Κωνσταντίνος- Α΄ αναπληρωματικό μέλος
2. Καρύδης Σπυρίδων- Β’ αναπληρωματικό μέλος

Διαχειριστική Ομάδα
1. Αγαθονικοπούλου- Βραδή Σοφία- Πρόεδρος
2. Μπάκος Νικόλαος- Αντιπρόεδρος
3. Καλαϊτζόγλου Ιωάννης- Γραμματέας
4. Καρύδης Σπυρίδων- Ταμίας
5. Βραδής Μιχάλης- Μέλος

Καλλιτεχνική Επιτροπή
1. Μπάκος Νικόλαος- Υπεύθυνος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής
2. Βολτέρρα Πηνελόπη- Εικαστικός, ποιήτρια
3. Γραμμένος Κώστας- Ζωγράφος
4. Κονιδάρης Δημήτριος- Συγγραφέας
5. Μαυρόπουλος Παναγιώτης- Ζωγράφος, συγγραφέας
6. Μεταλληνού Ελβίρα- Γραφίστρια, εκδότρια
7. Πολυμέρη Εύη- Dr Αρχαιολόγος- ιστορικός
8. Σοφιανός Δημήτρης- Ζωγράφος

12366486_1544808435840842_5029439004376525139_n.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 02/12/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

"Η δική μου Ελλάδα", της Λαρίσας Λάσκο

ΚΕΡΚΥΡΑ- Πολλοί ζωγράφοι και φιλότεχνοι επισκέφθηκαν την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λαρίσας Λάσκο, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Τα θέματα γύρω από τα οποία κινήθηκε η δημιουργός είναι εμπνευσμένα κυρίως από την ελληνική ύπαιθρο.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Λαρίσας Λάσκο, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Η ζωγράφος, γεννημένη στη Λευκορωσία, κατοικεί μόνιμα στην Κέρκυρα τα τελευταία έξι χρόνια. Στην πρώτη της αυτή ατομική έκθεση ζωγραφικής παρουσιάζει εικόνες από την «δική της Ελλάδα», όπως τις είδε και τις βίωσε η ίδια.

Οι πίνακές της είναι εμπνευσμένοι από κερκυραϊκά και άλλα ελληνικά τοπία, από τη φύση και αγαπημένα της πρόσωπα. Χρησιμοποιεί διάφορα υλικά στη ζωγραφική της, κυρίως όμως χρώματα λαδιού και παστέλ. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι πίνακες με τους ελαιώνες, που αποτελούν εξάλλου ένα από τα αγαπημένα θέματα της δημιουργού. «Κάθε μέρα συμβαίνουν στον κόσμο πολλά άσχημα πράγματα, που μας βαραίνουν την ψυχή. Η ζωή όμως κρύβει μέσα της τόση ομορφιά! Αυτή την ομορφιά προσπάθησα να αναδείξω στα έργα μου», επεσήμανε η ίδια... (Διαβάστε το κείμενο)

011215larisalashko-4.jpg

 


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 11/11/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Ομιλία με αφορμή την έκθεση γλυπτικής της Πηνελόπης Βολτέρρα

ΚΕΡΚΥΡΑ- Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ομιλία με αφορμή την έκθεση γλυπτικής της Πηνελόπης Βολτέρρα, η οποία φιλοξενείται έως το τέλος του μήνα στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Κεντρικός ομιλητής ο Σπύρος Κωσταγιόλας, ο οποίος κατέθεσε τις δικές του σκέψεις και ερμηνείες πάνω στο έργο.

Η συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, είχε ως σκοπό τη συζήτηση σχετικά με τους βαθύτερους συμβολισμούς των γλυπτών της έκθεσης. Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε τις προσδοκίες, με την αίθουσα και τους βοηθητικούς της χώρους να είναι ασφυκτικά γεμάτοι. Πολλοί εικαστικοί, ιατροί, λογοτέχνες και ακαδημαϊκοί έδωσαν το παρών στην εκδήλωση.

Εισηγήτρια ήταν η Σοφία Αγαθονικοπούλου- Βραδή, Υπεύθυνη Διαχείρισης της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, και κεντρικός ομιλητής ο Σπύρος Κωσταγιόλας, ιατρός, ποιητής και λογοτέχνης.

Ο Σπύρος Κωσταγιόλας ανέλαβε να «ξεναγήσει» το κοινό στις πέντε θεματικές ενότητες που απαρτίζουν την έκθεση, μέσα από μια δική του ανάγνωση των έργων. Μίλησε όχι μόνο για το αισθητικό αποτέλεσμα των γλυπτών, αλλά και για σύμβολα που επαναλαμβάνονται, για έννοιες όπως η γέννηση, η εξέλιξη του ανθρώπου, η ευθύνη του απέναντι στο Σύμπαν, η Μνημοσύνη, έννοιες που παίρνουν μορφή μέσα από το σύνολο του έργου.

"Πιστεύω ότι το έργο της Πηνελόπης Βολτέρρα είναι μεγάλης αισθητικής αξίας, και θα παραμείνει στον χρόνο. Στην “δύσμοιρη” εποχή που ζούμε, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το έργο αυτό αναδεικνύει τη δική μας ύπαρξη και τονίζει το πόσο σημαντική είναι η Μνημοσύνη- αυτή είναι που θα μας βοηθήσει να σταθούμε στα πόδια μας και να παλέψουμε ..." (Διαβάστε το κείμενο)

12196178_1643602932567609_5106623613439994630_n.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 24/10/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Συνέντευξη του Μιχαήλ Αγγέλου Βραδή για την πρώτη 10ετία της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

ΚΕΡΚΥΡΑ- Συζήτηση με τον Μιχαήλ Άγγελο Βραδή, Κερκυραίο πολιτικό μηχανικό, ιδρυτή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και παθιασμένο συλλέκτη έργων τέχνης. Με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας λειτουργίας της Πινακοθήκης, μας μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα, την έως τώρα πορεία του, ενώ κατέθεσε και την δική του άποψη για το μέλλον της ζωγραφικής στην Κέρκυρα.

-Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή. Πώς αποκτήσατε τα πρώτα σας έργα;

-Η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με τον χώρο ήταν μέσω του Νίκου Ζερβού, ο οποίος έκανε τότε μαθήματα ζωγραφικής στην αδερφή μου. Έμαθα πολλά από αυτόν- και μόνο παρακολουθώντας τη δουλειά του, με έκανε να αγαπήσω τη ζωγραφική. Και έτσι, κάποια στιγμή είπα να αγοράσω δυο έργα- μάλιστα δεν είχα εγώ την οικονομική δυνατότητα να τα πάρω γιατί ήμουν ακόμα φοιτητής, και τα πήρε η μητέρα μου για μένα.

Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να γίνω συλλέκτης έργων τέχνης. Συγκέντρωνα έργα απλά γιατί μου άρεσε να τα έχω στο χώρο μου. Όταν κατάλαβα ότι είχα πλέον πάρα πολλά, είπα ότι δεν θα συνεχίσω. Όμως τότε ήταν που γνώρισα τον Δημήτρη Άνθη. Εκείνος αντιλήφθηκε την συλλεκτική μου… μανία θα έλεγα. Εκείνος ήταν που με παρότρυνε να συγκεντρώνω έργα, μου έφερνε μάλιστα και ο ίδιος πολλά.

Συνέχισα λοιπόν χωρίς σταματημό, με το πάθος εκείνο που χαρακτηρίζει τους συλλέκτες. Επέλεγα έργα από ζωγράφους που έζησαν και δημιούργησαν στην Κέρκυρα. Ώσπου κάποια στιγμή τα έργα ήταν τόσο πολλά, που δεν χωρούσαν πια στο σπίτι μου.  

Η Πινακοθήκη ουσιαστικά ξεκίνησε σαν ένας χώρος για να τα στεγάσει. Καθυστέρησα να το αποφασίσω, αλλά τελικά σκέφτηκα ότι άξιζε να κάνω μια δοκιμή. Από το 2003 μέχρι το 2005 λοιπόν, ενώ ανακατασκεύαζα το αρχικό κτίριο, αποφάσισα να ιδρύσω την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Σήμερα το κτίριο τηρεί πλέον όλες τις προδιαγραφές και τους κανόνες που διέπουν ένα μουσειακό χώρο.

-Η φιλία σας και η πολύχρονη συνεργασία σας με τον αείμνηστο Σπύρο Αλαμάνο ήταν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας που ξετυλίγουμε σήμερα. Ποιος ήταν ο ρόλος που έπαιξε εκείνος στην ίδρυση της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης;

-Ο Σπύρος Αλαμάνος έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο. Οι δυο μας τη στήσαμε την Πινακοθήκη. Καθόμασταν εδώ όλη μέρα, ακόμα και τη νύχτα. Η εμπειρία και οι γνώσεις του Αλαμάνου ήταν απαραίτητες ώστε να μπουν οι σωστές βάσεις.

Αυτά τα τρία ονόματα που ανέφερα, Νίκος Ζερβός, Δημήτρης Άνθης και Σπύρος Αλαμάνος ήταν οι καθοδηγητές μου προς την ίδρυση της Πινακοθήκης. Βέβαια τον Αλαμάνο τον αξιοποίησα και αλλιώς, πίστεψα στο έργο του και δεν έκανα λάθος- εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι είναι ένας από τους καλύτερους ζωγράφους στην Ελλάδα. Επειδή μας ένωσε και μια δυνατή φιλία, συγκέντρωσα ένα πολύ μεγάλο έργο του, το οποίο αναβάθμισε την Πινακοθήκη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της.

-Δέκα χρόνια λειτουργίας, περίπου 80 εκθέσεις, περισσότερα από 300 εγγεγραμμένα μέλη… Θεωρείτε ότι έχετε πετύχει τους έως τώρα στόχους;

-Έχουμε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό μας σε αυτά τα δέκα χρόνια- το κτίριο διαθέτει πέντε ορόφους που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές περιόδους της ζωγραφικής,  μια βιβλιοθήκη με βιβλία αποκλειστικά εικαστικού περιεχομένου, δύο χώρους μοναδικούς για την Κέρκυρα- την αίθουσα του Σπύρου Αλαμάνου και την αίθουσα Χαρακτικής. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 900 έργα στο χώρο.

Το έργο της προηγούμενης δεκαετίας πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πώς θα μπορέσει αυτό το έργο να διαφυλαχθεί, να συνεχιστεί και να γίνουν καταστατικά τέτοια που να καλύπτουν τις ανάγκες, και ταυτόχρονα η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κερκυραϊκού πολιτισμού. Αυτή είναι πραγματικά η επιθυμία μου και, εφόσον ζω, θα θέσω τους όρους ώστε αυτός ο φορέας να παραμείνει. Μέχρι τα Χριστούγεννα πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε επίσημα πια το νέο διοικητικό συμβούλιο, τη διαχειριστική ομάδα, την νέα καλλιτεχνική επιτροπή, τρόπους λειτουργίας, ως ένας φορέας ιδιωτικού δικαίου που θα παραμείνει και θα συνεχίσει να υπάρχει για πάντα.

Η Πινακοθήκη αποτελείται από κάποια άτομα που τη στηρίζουν. Όλοι μας προσπαθούμε με την παρουσία μας, με τις ανοιχτές συζητήσεις και τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουμε αλλά και διοργανώνουμε, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι αξιόλογο. Όσο πιο πολλοί είμαστε μέσα σε αυτόν τον χώρο, τόσο καλύτερα θα αποδώσουμε.

-Πριν από λίγες ημέρες απεβίωσε ο γνωστός Κερκυραίος συλλέκτης έργων τέχνης Γιώργος Λάσκαρης. Ποια ήταν η σχέση σας μαζί του;

-Την εποχή που άρχισα να συλλέγω, ο Γιώργος Λάσκαρης ήταν ο μεγαλύτερος συλλέκτης της Κέρκυρας. Πρώτος εκείνος επισκεπτόταν όλες τις εκθέσεις που γίνονταν, και όλοι ζωγράφοι θεωρούσαν τιμή τους το ότι πέρασε «ο μεγάλος συλλέκτης της περιοχής» για να δει ή να αγοράσει ένα έργο τους.

Μπορώ να πω ότι είχα μια καλή σχέση μαζί του, τον θαύμαζα, και όταν άρχισα κι εγώ να συλλέγω, προσπαθούσα να τον συμβουλευθώ, προκειμένου να μου δείξει μονοπάτια και δρόμους που αυτός είχε ήδη περάσει.

-Η Κέρκυρα διαθέτει μια πλούσια παράδοση στη ζωγραφική και στη χαρακτική. Πιστεύετε ότι υπάρχουν άξιοι συνεχιστές της σήμερα;

-Όπως συμβαίνει στους περισσότερους χώρους, έτσι και στη ζωγραφική υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πιστεύουν ότι οι ικανότητές τους είναι υψηλότερες από αυτές που πραγματικά έχουν. Εκθέτουν λοιπόν το έργο τους πιστεύοντας ότι έχουν ωριμάσει, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζονται περισσότερη δουλειά. Αυτή τη στιγμή, με μια καταγραφή που κάναμε με συνεργασία φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, έχουμε φτιάξει έναν κατάλογο των εν ενεργεία ζωγράφων, συγκεντρώνοντας 270 ονόματα. Σίγουρα δεν μπορεί να λέγονται ζωγράφοι και οι 270, πρέπει να υπάρχουν διαβαθμίσεις. Αυτές τις κατατάξεις δεν είμαι εγώ αυτός που θα τις κάνει.

-Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των πολιτισμικών φορέων στην Κέρκυρα;

-Σήμερα οι φορείς δυστυχώς δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Είμαστε μια πόλη που ανήκει στην  UNESCO, που πολύς κόσμος επισκέπτεται μόνο και μόνο για το ιστορικό της κέντρο, όχι μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, και περιμένει κάτι να δει. Ένα μεγάλο κομμάτι που θα μπορούσαμε να αναδείξουμε είναι το κομμάτι της ζωγραφικής, το οποίο δυστυχώς το έχουμε κρυμμένο στα ντουλάπια μας.          

Σε όποιο μέρος πας στην Ελλάδα υπάρχει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Γιατί Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Γιατί πολλές φορές δεν έχουν παλαιότερη κληρονομιά να παρουσιάσουν. Εμείς εδώ όχι Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ούτε χώρους για να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε το προϊόν των προπάππων μας δεν έχουμε.

Εκείνο που θα ήθελα να πω στο κερκυραϊκό κοινό είναι να επισκέπτονται τα μουσεία του τόπου τους, να μην επαναπαύονται μένοντας απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο και ζωγραφίζοντας ένα έργο, αλλά να ενημερώνονται, να βλέπουν έργα μεγάλων ζωγράφων που πέρασαν από την περιοχή μας, να εμπνέονται και να μαθαίνουν από αυτούς.

Αν αυτό το κείμενο που γράφεται σήμερα το διαβάζει κάποιος που έχει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός φορέα πάνω από εμάς, όπως είναι ο Δήμος ή η Περιφέρεια, μέσα από αυτή τη θέση τους καλώ να μας βοηθήσουν. Όχι προσωπικά την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, αλλά τον εικαστικό χώρο γενικά, που είναι ανύπαρκτος και είναι ντροπή για την Κέρκυρα να μην τον αξιοποιήσουμε.

-Έκθεση με δικά σας έργα θα δούμε;

-Εγώ είμαι σαν αυτούς που ανέφερα προηγουμένως, τους «ζωγράφους του δωματίου»! Η ζωγραφική για μένα ήταν καθαρά για προσωπική εμπειρία, δεν τολμώ να πω ότι είμαι ζωγράφος. Κάποτε έφτιαχνα πράγματα και τα χάριζα σε φίλους- αν άρεσε κάτι σε κάποιον, του το χάριζα. Έχω συμμετοχές όμως σε ομαδικές εκθέσεις. Στο «Εικαστικό Φθινόπωρο» για παράδειγμα, που γινόταν κάθε χρόνο στην Κέρκυρα, είχα 3-4 χρόνια συμμετοχή. Πιο πολύ το έκανα για να καταλαβαίνω καλύτερα τα χρώματα, τα υλικά, τις τεχνικές, και τελικά τη συλλογή μου.

-Ποιος είναι για εσάς ο «καλός ζωγράφος»;

-Για μένα καλός ζωγράφος είναι εκείνος που, από τη μία πλευρά, νιώθει μέσα του ώριμος, και από την άλλη το έργο του έχει γίνει αποδεκτό και έχει το στίγμα του. Για παράδειγμα ο Σπύρος Αλαμάνος- ασχολήθηκε με όλα τα υλικά και όλες τις τεχνικές. Ό, τι έργο του και να έβλεπες, από μακριά ήξερες ότι είναι δικό του.

Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι η Πηνελόπη Βολτέρρα. Με την έκθεση γλυπτικής που παρουσιάζει αυτή την περίοδο στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, πραγματικά μας εξέπληξε. Έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές της. Θα έλεγα ότι όπως ο Βεντούρας έκανε επανάσταση στη χαρακτική, όπως ο Κόντης έκανε το ίδιο στην ακουαρέλα, έτσι και η Βολτέρρα κάνει μια επανάσταση στη γλυπτική, για τα δεδομένα της Κέρκυρας. Έχει καταφέρει μέσα από το γλυπτό να παρουσιάζει βαθύτερες έννοιες, έννοιες τις οποίες ο θεατής καλείται να μελετήσει, να ερευνήσει ώστε να καταλάβει τι σημαίνουν.  Είναι μια νέα κατάσταση γλυπτού.

(Το κείμενο τυπωμένο)

201015vradis3.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 07/10/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Για πρώτη φορά καταπιάνεται με τη γλυπτική

Η «Δημιουργία του κόσμου» μέσα από τα γλυπτά της Πηνελόπης Βολτέρρα

ΚΕΡΚΥΡΑ- Η εικαστικός και ποιήτρια Πηνελόπη Βολτέρρα, με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για πρώτη φορά στην καλλιτεχνική της πορεία καταπιάνεται με τη γλυπτική. Επίπονη διαδικασία που κράτησε έξι ολόκληρα χρόνια, φαίνεται όμως πως τελικά το αποτέλεσμα τη δικαιώνει.

Ένα «αφιέρωμα στη Δημιουργία»

‘Ενα «αφιέρωμα προς το σύμπαν» είναι για την Πηνελόπη Βολτέρρα η νέα της έκθεση με έργα γλυπτικής, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και πολλών θυσιών. Η έμπνευση του συνολικού έργου ήταν «από εκείνες τις στιγμές που αναβλύζει από μέσα σου η ανάγκη να προσφέρεις κάτι, από ευγνωμοσύνη στο σύμπαν που σε δημιούργησε».

Βλέποντας τη δουλειά της ολοκληρωμένη, νιώθοντας πλέον πιο ανάλαφρη και αναμφίβολα συγκινημένη, αναφέρει η δημιουργός: «Από όλη αυτή τη διαδικασία που κράτησε έξι χρόνια, και επειδή πρακτικά παιδεύτηκα και ταλαιπωρήθηκα πολύ, με τα υλικά και την επίπονη εργασία, ένα πράγμα με χαροποιεί: Το ότι μπόρεσε να τελειώσει, να ολοκληρωθεί. Και το ότι δεν αναίρεσα τη στιγμή που είπα ότι ναι, θα το κάνω. Αυτή είναι η χαρά που μου μένει».

Απόσπασμα από την κριτική της Μαρίνας Παπασωτηρίου

«Από το υπερκόσμιο, στον απτό και ορατό κόσμο μας μεταφέρουν οι δύο ανθρώπινες μορφές, μία ανδρική και μία γυναικεία. Μεγάλη πλάνη! Και αυτό γιατί όσο γήινες και να φαίνονται αυτές οι μορφές, βρίσκονται εκεί για να μας μιλήσουν για το “άλλο” και το “αλλού”, για ό, τι υπήρχε πριν και οδήγησε στη γέννησή τους... (Διαβάστε το κείμενο)

.jpg

 


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 29/08/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Στα γυρίσματα του Ντοκιμαντέρ για την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ- Βρεθήκαμε στα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει αυτή την περίοδο το Studio Kerkyra, με θέμα την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας της. Πρόκειται για ένα πλήρες αφιέρωμα με λεπτομερή καταγραφή της συλλογής, συνεντεύξεις και πλούσιο υλικό.

Το Studio Kerkyra

To Studio Kerkyra είναι μια επαγγελματική εταιρία παραγωγής ντοκιμαντέρ και βίντεο, που εδρεύει στην Κέρκυρα και ασχολείται με ευρεία γκάμα εκδηλώσεων και θεμάτων. Ιδρύθηκε από τον Thomas Haas, με συνδιευθυντή τον Mike Healy. Ειδικεύεται στην παραγωγή ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ έχει επίσης τη δυνατότητα απευθείας μετάδοσης (live-streaming) εκδηλώσεων στο διαδίκτυο.

O Thomas Haas κατάγεται από την Αυστρία και διαμένει μόνιμα στην Κέρκυρα τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι παραγωγός, σκηνοθέτης, εικονολήπτης, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, ενώ ήταν ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τη ζωντανή μετάδοση εκδηλώσεων μέσω διαδικτύου. Ο βρετανικής καταγωγής Mike Healy είναι επαγγελματίας ζωγράφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας, με πλούσιο βιογραφικό επίσης. Στην Κέρκυρα τον έχουμε γνωρίσει το τελευταίο διάστημα μέσα από εκθέσεις ζωγραφικής, όπου παρουσίασε τα έργα του, και μέσα από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Αγγλικού Θεάτρου Κέρκυρας, το οποίο διευθύνει.

 Τι περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ

Με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας λειτουργίας της, οι συντελεστές του Studio Kerkyra επέλεξαν να πραγματοποιήσουν ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει, τόσο στο πενταώροφο κτίριο της Πινακοθήκης όσο και σε άλλα σημεία που συνδέονται μαζί της...(Διαβάστε το κείμενο)

studiokerkira_3.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 19/08/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Η έκθεση της Αγγελικής Φωκαέως-Δημοπούλου στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη- Ένα μωσαϊκό χρωμάτων, αρωμάτων και αναμνήσεων

Η έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Φωκαέως-Δημοπούλου περιλαμβάνει παλαιότερα και νέα έργα της, με εικόνες εμπνευσμένες από τη φύση και τα ταξίδια της. Αντιπροσωπευτικό έργο θεωρεί τον μεγάλης διάστασης πίνακα που απεικονίζει την αγαπημένη της Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ουσιαστικά είναι ένα μωσαϊκό χρωμάτων, αρωμάτων και αναμνήσεων- η ίδια, σε παιδική ηλικία, κατέχει κεντρική θέση στον πίνακα, με αγαπημένα πρόσωπα και εικόνες να την πλαισιώνουν.

 Η Αγγελική Φωκαέως-Δημοπούλου

Η Αγγελική Φωκαέως-Δημοπούλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σε ηλικία 10 ετών, λόγω των πολιτικών καταστάσεων, η οικογένειά της εγκατέλειψε την Πόλη και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου η ίδια σπούδασε Φυσιοθεραπεία στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ.

Η τέχνη μπήκε στη ζωή της ήδη από τα παιδικά της χρόνια στην Πόλη, μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον που είχε έντονο το καλλιτεχνικό στοιχείο- από τον παππού της, που ήταν μουσικοσυνθέτης βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, κληρονόμησε την αγάπη της για τη μουσική, και από τον πατέρα της, που είχε βαφείο, την αγάπη για τα χρώματα και τις απεριόριστες δυνατότητές τους. Αποφάσισε λοιπόν αργότερα να ασχοληθεί πιο ουσιαστικά με την τέχνη της ζωγραφικής. Παρακολούθησε μαθήματα για πέντε χρόνια στη Χ.ΑΝ.Θ. και στη συνέχεια σε εργαστήρια ζωγράφων όπως η Κατερίνα Δημητριάδου, Αναστασία Ζαμπέτογλου, Ελένη Χινιτίδου... (Διαβάστε το κείμενο)

dimopoulou_2.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 08/08/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Έκθεση με θέμα την "Ελιά" στους Παξούς

Φόρος τιμής στην ελιά και τον πολύτιμο καρπό της αποτελεί η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Παξών, όπου συμμετέχουν σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι εικαστικοί. Στο νησί των Παξών υπάρχουν περίπου 300.000 ελαιόδεντρα σήμερα, την καλλιέργεια των οποίων εισήγαγαν, όπως και στην Κέρκυρα, οι Βενετοί, τον 16ο αιώνα. Μέχρι τα χρόνια της τουριστικής ανάπτυξης, η ελαιοκαλλιέργεια αποτελούσε την κύρια οικονομική δραστηριότητα στο νησί.

Η ιστορία και η ταυτισμένη με την «Ελιά» παράδοση των Παξών, ήταν η πηγή έμπνευσης για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης. Οι συμμετέχοντες τιμούν για την προσφορά του στον τόπο το δέντρο της ελιάς, και το αναδεικνύουν μέσα από τα έργα τους. Μέσα από το προσωπικό τους καλλιτεχνικό ύφος αλλά με κοινό πάντοτε θέμα, παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής και άλλων τεχνοτροπιών... (Διαβάστε το κείμενο)

david_loeb_1.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 01/08/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Αποχαιρετισμός στην Κερκυραία χαράκτρια Άρια Κομιανού

ΚΕΡΚΥΡΑ- Φτωχότερος είναι πλέον ο καλλιτεχνικός κόσμος της Κέρκυρας, μετά τον θάνατο της Άριας Κομιανού. Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής χαρακτικής, με διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο έργο. Η «κληρονομιά» που αφήνει στην Κέρκυρα είναι πολύ μεγάλη, μέρος της οποίας στεγάστηκε στο πρόσφατα συσταθέν, και με αβέβαιο πια μέλλον, ίδρυμα χαρακτικής «Άρια Κομιανού».

                Το έργο της Άριας Κομιανού

Όσοι την γνώρισαν από κοντά μιλούν για έναν αγαπημένο άνθρωπο, αστείρευτα δημιουργικό, πηγαία ευγενικό, γεμάτο αγάπη για τη ζωή, για την τέχνη, για την Κέρκυρα. Ακόμα και όσοι την γνωρίσουν στο μέλλον μόνο μέσα από τα έργα της, είναι βέβαιο πως θα νιώσουν το ίδιο.

Η Άρια Κομιανού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Αφοσιώθηκε στη χαρακτική, και πρόσφερε στον τομέα αυτόν της τέχνης σπουδαία έργα. Με δάσκαλο τον Κώστα Γραμματόπουλο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και παράλληλα υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, σπούδασε Χαρακτική, Τυπογραφία και Τέχνη του Βιβλίου. Έλαβε το δίπλωμα χαρακτικής με επαίνους στη χαλκογραφία, την ξυλογραφία και τη λιθογραφία... (Διαβάστε το κείμενο)

komianou_1.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 01/08/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Έκθεση του Τάκη Μεταλληνού στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ- Παρά την πλούσια πολιτική και κοινωνική του δράση, ο Τάκης Μεταλληνός δεν σταματά να ασχολείται συστηματικά με την τέχνη και τη ζωγραφική ειδικότερα, και να εκφράζεται μέσα από αυτή. Στην έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015 στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας, παρουσιάζει στο κοινό  τα νέα του έργα, σε μία συλλογή με τίτλο «Εκφράσεις».

Ο Τάκης Μεταλληνός έχει φοιτήσει στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, με βασικό αντικείμενο σπουδών του τη ζωγραφική, και έχει πραγματοποιήσει πολλές μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής της Νάπολης στην Ιταλία, και διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό, με ποικίλλες δράσεις και ενδιαφέροντα σε διαφορετικούς τομείς.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει ενεργό πολιτική και κοινωνική δράση στην Κέρκυρα, διατηρώντας ωστόσο αμείωτο το ενδιαφέρον του και για τα πολιτιστικά θέματα του τόπου και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους. Είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, μέλος της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης (ΕΙ.Κ.Ε.), και άλλων πολιτιστικών, αθλητικών και πνευματικών σωματείων του νησιού.

Έργα και τεχνικές που παρουσιάζονται για πρώτη φορά από τον δημιουργό

Στην παρούσα έκθεση, την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μαρία Μελέντη, ο Τάκης Μεταλληνός ξετυλίγει μέσα από τον ζωγραφικό φακό του την κερκυραϊκή ομορφιά, αναδεικνύει τη συλλογικότητα και τις δυνατότητες της Κέρκυρας. «...Σαν τις πλούσιες με ιστορίες αφηγήσεις ενός ζωντανού ημερολογίου, οι σειρές των έργων του κ. Μεταλληνού μας τροφοδοτούν με θαυμασμό και αγάπη για την κερκυραϊκή ομορφιά, τα γνωστά και μη στιγμιότυπά της και μας προσφέρουν αναζωογονητική δυνατή ένεση στην διάθεσή μας να κοινωνούμε ζωντανά και δημιουργικά την τοπική μας ταυτότητα», αναφέρει σχετικά η Μαρία Μελέντη... (Διαβάστε το κείμενο)

metallinos_1.JPG

 


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 15/07/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ- Μια ιδιαίτερη και εντυπωσιακή έκθεση φιλοξενεί αυτή την περίοδο η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, με έργα χαρακτικής της Μαρίνας Μαραβελάκη και έργα ζωγραφικής της Ελένης Ρέβη. Η έκθεση, με τίτλο «Μέθεξις», εγκαινιάζεται σήμερα, 15 Ιουλίου.

Τα έργα της Μαρίνας Μαραβελάκη και της Ελένης Ρέβη συναντώνται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, καταφέρνοντας να ταυτιστούν και να ισορροπήσουν ανάμεσα στο πραγματικό και το ονειρικό, στη λογική και το συναίσθημα. Από τη μία μεριά τα αυστηρά «αστικά τοπία» της Μαρίνας Μαραβελάκη, καταγράφουν τα ανθρώπινα χνάρια στη δημιουργία και την εξέλιξη των κτιρίων, και από την άλλη τα έργα της Ελένης Ρέβη, ατμοσφαιρικά, μυστηριακά, επιδιώκουν να αγγίξουν την ψυχή του θεατή. Ένα δείγμα του συνόλου των έργων τους, δύο κόσμοι διαφορετικοί, που αποφάσισαν να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τα κοινά τους στοιχεία, σε μία «μέθεξη», μία ψυχική συμμετοχή και ανταλλαγή... (Διαβάστε το κείμενο)

maravelaki_4.jpg

revi_3.jpg

 


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 30/06/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Η Ειρήνη Μάνδυλα εκθέτει στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ- Η Ειρήνη Μάνδυλα, αδερφή της προέδρου της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας Μαρίας Μάνδυλα-Κουσουνή, επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της από την Ισπανία- αυτή τη φορά για μια έκθεση ζωγραφικής, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη.

              Ποια είναι η Ειρήνη Μάνδυλα

Η Ειρήνη Μάνδυλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας στην Αθήνα και εργάστηκε για τρία χρόνια ως βιβλιοθηκάριος στο Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ακολούθησε η συνεργασία της με τα Γραφεία Εμπορικών Συμβούλων της Ελληνικής Πρεσβείας Βρυξελλών και Μαδρίτης. Εδώ και τριάντα περίπου χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στην Ισπανία, εξακολουθεί όμως πάντα να επισκέπτεται το νησί μας, διατηρώντας ζωντανούς τους δεσμούς της μαζί του.

                Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με κάθε είδους καλλιτεχνική δημιουργία, την τελευταία δεκαετία όμως η ζωγραφική, και κυρίως η υδατογραφία και το λάδι, έχουν κερδίσει την πρώτη θέση στις δραστηριότητές της... (Διαβάστε το κείμενο)

11244487_10207186867339724_1427652198065822459_n.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 26/06/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Κέρκυρα-Η Άλλη Όψη

ΚΕΡΚΥΡΑ-Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας παρουσιάζει από σήμερα μια έκθεση-ιστορικό ντοκουμέντο, αφιερωμένη σε πρόσωπα και μορφές της Κέρκυρας, από εποχές που σταδιακά χάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Ο δημιουργός Adrian Ginsberg όμως είναι αποφασισμένος να χαρίσει την αιωνιότητα σε αυτές τις εικόνες, μέσα από το φωτογραφικό φακό του.

Μια αρκετά διαφορετική έκθεση φιλοξενεί από σήμερα το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας. Με την επιμέλεια της διευθύντριας του Μουσείου κ.Δέσποινας Ζερνιώτη, ο  Adrian Ginsberg παρουσιάζει αντιπροσωπευτικό δείγμα φωτογραφιών που επέλεξε ο ίδιος από το εκτενές αρχείο του, με θέμα την «Κέρκυρα-Η Άλλη Όψη». Πρόκειται για μια συλλογή πρωτότυπων ασπρόμαυρων φωτογραφιών, που απεικονίζουν τις βασικές όψεις και αξίες της ζωής- τον μόχθο, τη φτώχεια, τη μοναξιά, τη θρησκεία, την πίστη, την αποξένωση, το γήρας και το θάνατο. Πρωταγωνιστές είναι κυρίως τα πρόσωπα και οι μορφές της κερκυραϊκής υπαίθρου... (Διαβάστε το κείμενο)

 


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 23/06/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Ο Stavriotis μιλά για την έκθεση Μαρίλης Βλάχου-Κώστα Γραμμένου

ΚΕΡΚΥΡΑ- Ο P.S.Mavro/Stavriotis, όπως ο ίδιος έχει επιλέξει να παρουσιάζεται στο κοινό, είναι ένας εικαστικός που ξεχωρίζει τόσο για την ιδιαίτερη τεχνική του όσο και για τα ασυνήθιστα θέματα που επιλέγει να παρουσιάζει στα έργα του. Παράλληλα, δεν διστάζει να μιλά δημόσια για τη δουλειά συναδέλφων του, και να ενθαρρύνει την πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία. Με αφορμή λοιπόν την έκθεση ζωγραφικής της Μαρίλης Βλάχου και του Κώστα Γραμμένου στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, που θα διαρκέσει για λίγες ακόμα ημέρες, παραθέτει την άποψή του για το έργο των δύο καλλιτεχνών.

Για τον P.S.Mavro, από τη ζωγραφική της Μαρίλης Βλάχου πηγάζει «Αληθινή λαϊκότητα, αγνή παιδικότητα και δημιουργική αθωότητα. Η ίδια η ζωγράφος φαίνεται να ζει μέσα σε μια τεράστια και συνεχή κοσμική-νοητική έκρηξη χρωμάτων! Όλα φαίνεται να έχουν μέσα της μια ένταση, και όμως είναι όλα τόσο ξεχωριστά και μοναχικά...  (Διαβάστε το κείμενο)

vlaxou-grammenos.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 03/06/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Έκθεση της Μαρίλης Βλάχου και του Κώστα Γραμμένου στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ- Έκθεση ζωγραφικής δύο Κερκυραίων καλλιτεχνών εγκαινιάζεται σήμερα στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη- της Μαρίλης Βλάχου και του Κώστα Γραμμένου. Ιδιαίτερο το ζωγραφικό ύφος και των δύο καλλιτεχνών, αναδεικνύεται αρμονικά μέσα από τη συνεργασία τους και αλληλοσυμπληρώνεται μέσα από τα έργα τους.

                Οι καλλιτέχνες

Η Μαρίλη Βλάχου γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Αυτοδίδακτη ζωγράφος, που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται σε εκθέσεις ζωγραφικής είτε ως μέλος της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης, είτε ατομικά. Έχει πραγματοποιήσει τοιχογραφίες σε σχολεία, ζωγραφική σε χωριά και τοποθεσίες του νησιού μας. Η ζωγραφική για εκείνη «Είναι ο Παράδεισος. Το καταφύγιο, η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Μπορώ να της πω τους καημούς μου, τους φόβους μου, το θυμό μου για το πώς φέρεται ο άνθρωπος στον άνθρωπο. Τη λύπη μου ή τη χαρά μου για όσα βλέπω ολόγυρα». (...)

Ο Κώστας Γραμμένος γεννήθηκε επίσης στην Κέρκυρα. Η επιτυχής ενασχόλησή του με τον κλασικό αθλητισμό σε νεαρή ηλικία και η επαφή του με τη φύση, συνέβαλαν στην ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης σχέσης με το περιβάλλον και την κάθε μορφή ζωής, η οποία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην τέχνη του. Σε πολλά έργα του θα παρατηρήσει κανείς ότι πρωταγωνιστούν ζώα, στα οποία αποδίδονται ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συναισθήματα... (Διαβάστε το κείμενο)

pinakothiki_blaxou-grammenos_.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 29/05/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Η Αίθουσα Χαρακτικής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

ΚΕΡΚΥΡΑ- Τα πρώτα βήματα της Χαρακτικής στην Κέρκυρα

Ο Παύλος Προσαλέντης ο πρεσβύτερος (1784-1837) υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία για την τέχνη όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά στον ελλαδικό χώρο γενικότερα. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, σπούδασε στο εξωτερικό, αλλά η επιστροφή του στο νησί το 1811 αποτέλεσε κομβικό σημείο για την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ίδρυσε την πρώτη Καλλιτεχνική Σχολή στον ελληνικό χώρο, την οποία λίγα χρόνια αργότερα ο Άγγλος αρμοστής Μαίτλαντ μετέτρεψε σε δημόσια (Δημόσια Ακαδημία των Ωραίων Τεχνών).

Στις αρχές του 19ου αιώνα λοιπόν, τα Ιόνια νησιά πραγματοποιούν τα πρώτα τους βήματα στην χαρακτική και τις γκραβούρες, ανοίγοντας έτσι αυτό το κεφάλαιο της νεοελληνικής τέχνης. Κορυφαία περίοδος είναι στο τέλος του 19ου αιώνα, με τρεις Κερκυραίους να αποτελούν τους σημαντικότερους Νεοέλληνες χαράκτες-ζωγράφους, σε έναν τομέα της εικαστικής έκφρασης όπου ο τόπος αυτός δεν είχε καμία καλλιτεχνική παράδοση: Λυκούργος Κογεβίνας (1887-1940), Μάρκος Ζαβιτσιάνος (1884-1923) και Νίκος Βεντούρας (1899-1990). Και οι τρεις έχουν κοινό τόπο καταγωγής την Κέρκυρα, και ενώ σπούδασαν ζωγραφική, η προσφορά τους αλλά και η καθιέρωσή τους, είναι μεγαλύτερη και ακόμη πιο αξιόλογη στη χαρακτική παρά στη ζωγραφική.

                Αίθουσα Χαρακτών

Στο πενταώροφο κτίριο της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, υπάρχει Αίθουσα Χαρακτών, στην οποία παρουσιάζονται έργα και των τριών: Λυκούργος Κογεβίνας, Μάρκος Ζαβιτσιάνος, Νίκος Βεντούρας... (Διαβάστε το κείμενο)

ergo_zavitsianos.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 20/05/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Έκθεση ζωγραφικής και κοσμήματος στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑ-Η Θεσσαλονικιά Λεύκα Αγιαννίδου παρουσιάζει δείγματα της καλλιτεχνικής της δημιουργίας στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, σε μία έκθεση που θα περιλαμβάνει ζωγραφική και χειροποίητο κόσμημα. Αρκετές φορές η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη έχει φιλοξενήσει διάφορες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης εκτός από τη ζωγραφική, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την προσωπική δημιουργία και να καταγράψει τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης.

Ποια είναι η Λεύκα Αγιαννίδου

Η Λεύκα Αγιαννίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι πολιτικός μηχανικός, όμως από μικρή ηλικία την κέρδισε η αγάπη της για τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Μαθήτευσε κοντά σε καταξιωμένους ζωγράφους όπως ο Κωνσταντίνος Παλιάν, η Χριστίνα Μποκούρ, ο Χρήστος Λελούδης. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κατασκευής κοσμήματος, ενώ τα κοσμήματά της με το brand name «Λεύκα» βρίσκονται σε επιλεγμένα καταστήματα.

 Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, είναι καταξιωμένο στέλεχος στην τεχνική υπηρεσία μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου, με πανελλαδική δραστηριότητα... (Διαβάστε το κείμενο)

agianidou_2.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 13/05/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Η ιστορία πίσω από το Δειλινό του Σαμαρτζή

Πολλές φορές ένας πίνακας ζωγραφικής που θαυμάζουμε στους τοίχους ενός μουσείου ή μιας πινακοθήκης, κρύβει πίσω του μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Τέτοια είναι και η ιστορία πίσω από το υπέροχο έργο του Γεωργίου Σαμαρτζή «Το Δειλινό» (1919), που σήμερα βρίσκεται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη.

Ο γιος του Γεωργίου Σαμαρτζή υπηρέτησε στον στρατό την εποχή που ήταν αξιωματικός ο Κερκυραίος λοχαγός Γεράσιμος Βρυώνης (1880-1922), ο οποίος τελικά απέκτησε φιλική σχέση με τον διακεκριμένο ζωγράφο. Αυτή ήταν και η αφορμή για να φιλοτεχνήσει ο Σαμαρτζής το γνωστό πορτρέτο του Βρυώνη, αλλά και να του χαρίσει τον πίνακα «Δειλινό».

Τον Αύγουστο του 1922 ο Γεράσιμος Βρυώνης σκοτώνεται στη Μικρά Ασία, και τον επόμενο χρόνο, Αύγουστο του 1923, σκοτώνεται και η κόρη του Μαρία Βρυώνη στην Κέρκυρα, από βομβαρδισμό ιταλικών αεροσκαφών. Η μικρή Μαρία ήταν μόλις 6 ετών όταν σκοτώθηκε, και το γεγονός έλαβε τότε μεγάλες διαστάσεις... (Διαβάστε το κείμενο)

dilino_samartzis.jpg



Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 05/05/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Συμμετοχή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης στην εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

ΚΕΡΚΥΡΑ- Εκδήλωση μνήμης για τα εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, με αθρόα προσέλευση κόσμου και διθυραμβικά σχόλια για τη διοργάνωση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας και ζωγραφικής στο Καφέ της Τέχνης, η οποία θα διαρκέσει έως τα μέσα Μαΐου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους φίλους του ιδρύματος «Μνήμη Αλμπέρτ Κοέν», και ήταν αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων και τη μαζική άφιξη των ορφανών στην Κέρκυρα. Οι Αρμένιοι κατάφεραν να ενσωματωθούν με επιτυχία στην τοπική κοινωνία, αναπτύσσοντας μάλιστα σημαντική εμπορική και πολιτιστική δραστηριότητα. Σήμερα... (Διαβάστε το κείμενο)

hagepian.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 30/04/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Συνέντευξη της εικαστικού Πηνελόπης Βολτέρρα- "Στην Τέχνη πρέπει να δώσουμε τη σοβαρότητα που της αρμόζει"

Για το πλούσιο εικαστικό και ποιητικό της έργο, έχουν υπάρξει σημαντικές διακρίσεις και κριτικές. Κάθε έργο της είναι κατάθεση ψυχής, ανοιχτός διάλογος με το θεατή. Με την αμεσότητα που την χαρακτηρίζει, η εικαστικός Πηνελόπη Βολτέρρα μιλά στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τις ευθύνες του καλλιτέχνη και τα προβλήματα της σημερινής κερκυραϊκής καλλιτεχνικής σκηνής.

 -Υπάρχει γενικά η αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο παρακμής σε όλα τα επίπεδα. Πώς έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση την τέχνη;

Έχουμε συνειδητοποιήσει άραγε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο παρακμής; Ή μήπως βιώνουμε αυτή την κατάσταση σαν ελευθερία, σαν απελευθέρωση σε όλα τα επίπεδα; Ζούμε σε μια εποχή ταχυτήτων και υλιστικών αναζητήσεων, που δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε. Χάσαμε τους εαυτούς μας. Σίγουρα αυτή η παρακμή έχει επηρεάσει και την τέχνη, η οποία έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό απερίσκεπτη και επιπόλαιη. (Διαβάστε το κείμενο)

pinelopi_voltera.jpg

 


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 07/04/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Πασχαλινή εικαστική παρέμβαση της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης στο Piazza Bar

Μια παρουσίαση έργων από τη συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στο Piazza καφέ-μπαρ, Μ.Θεοτόκη 20, στο κέντρο της πόλης.

Τα έργα που επελέγησαν από τον ιδρυτή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης κ.Μιχαήλ Άγγελο Βραδή είναι στο κλίμα των ημερών, και αναδεικνύουν στοιχεία από τη θρησκευτική παράδοση και τα πασχαλινά έθιμα της Κέρκυρας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών όπως ο Σπύρος Αλαμάνος, η Ιολάνδα Άνθη-Βαρότση, ο Δημήτρης Μηλιώτης, ο Δημήτρης Μπογδάνος και ο Σπύρος Τρούσας... (Διαβάστε το κείμενο)


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 07/04/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Έκθεση-αφιέρωμα στον Γεώργιο Σαμαρτζή, στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας

Μια σημαντική έκθεση αφιερωμένη στον Κερκυραίο ζωγράφο και συνθέτη Γεώργιο Σαμαρτζή εγκαινιάστηκε την Κυριακή των Βαῒων στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη και οι αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες- ανάμεσα στους παρευρισκομένους και ο δήμαρχος κ.Νικολούζος. Με τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από το θάνατο του Γεωργίου Σαμαρτζή (1868-1925), η Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον μεγάλο αυτό Κερκυραίο ζωγράφο, αναδεικνύοντας έτσι τη συμβολή του στη νεοελληνική ζωγραφική. Τίτλος της έκθεσης «Γεώργιος Σαμαρτζής: Από τις συλλογές της Κέρκυρας».

Μια σειρά έργων από την πλούσια συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Κέρκυρας, καθώς επίσης από τις συλλογές της Αναγνωστικής Εταιρίας και της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, αλλά και ιδιωτών όπως ο συλλέκτης Γεώργιος Λάσκαρις, προσφέρει πλήθος πληροφοριών για τη ζωγραφική στο μεταίχμιο του 20ού αιώνα... (Διαβάστε το κείμενο)

georgios_samartzis_autoprosopografia.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 01/04/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Μπαρόκ Έκθεση της Ιολάνδας Άνθη-Βαρότση στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

Μια μεγάλη επιστροφή στην κλασική ζωγραφική, από την Κερκυραία ζωγράφο Ιολάνδα Άνθη-Βαρότση, με ελαιογραφίες εμπνευσμένες από αριστουργήματα περασμένων αιώνων. Με το προσωπικό της ύφος και χαρακτηριστική πινελιά, αποτυπώνει στον καμβά θεματικές εμπνευσμένες από έργα των Βελάσκεθ, Βαν Ντάικ, Τιτσιάνο, Καραβάτζιο και πολλών άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών του 16ου και 17ου αιώνα. Έχοντας ως αφετηρία το αρχικό στήσιμο, και ακολουθώντας την κλασική γκάμα χρωμάτων της εποχής, αναπτύσσει το καθένα μέσα από τη δική της ματιά, διατηρώντας πάντα τις ισορροπίες... (Διαβάστε το κείμενο)

iolanda_anti_ergo1.jpg



Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 14/03/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Οι Ζωγράφοι του Νότου εκθέτουν στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

Εννέα καλλιτέχνες από τη νότια Κέρκυρα εκθέτουν ομαδικά τα έργα τους στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, από 16 Μαρτίου έως 30 Μαΐου 2015. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 19.00 στην Πινακοθήκη, Ιωάννη Θεοτόκη 77. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα ενδεικτικά της πορείας των ζωγράφων, διαφορετικά μεταξύ τους ως προς τη θεματολογία και το ζωγραφικό στυλ.

Οι καλλιτέχνες

                Ο Στέφανος Γαστεράτος γεννήθηκε στη Λευκίμμη το 1956 και μεγάλωσε στη Γερμανία. Εκεί έλαβε εκπαίδευση σε τεχνική σχολή και σε Σχολή Καλών Τεχνών της Φρανκφούρτης, συνεχίζοντας αργότερα με αντίστοιχες σπουδές στην Ελλάδα. Στην παρούσα έκθεση... (Διαβάστε το κείμενο)

11008787_743338692446937_1048106571384879316_n.jpg

 

 


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 07/02/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

"Αλαμάνος, 'Ανθης, Ζερβός, Καβάσιλας, Λευτεριώτης, Ματσούκη: Αναδρομική Έκθεση στη Κερκυραϊκή Πινακοθήκη"

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας λειτουργίας της, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη διοργανώνει αναδρομική έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη σε 6 Κερκυραίους ζωγράφους, που συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία και την εξέλιξή της. Σπύρος Αλαμάνος (1947-2011), Δημήτρης Άνθης (1925-1991), Νίκος Ζερβός (1901-1988), Γιάννης Καβάσιλας (1927-2012), Γιώργης Λευτεριώτης (1927-1994), Κατερίνα Ματσούκη (1923-2008), σπουδαίοι Κερκυραίοι εικαστικοί, σε μία μοναδική ευκαιρία να τους γνωρίσουμε ή να τους θυμηθούμε μέσα από τα έργα τους. 

Ο Νίκος Ζερβός αποτέλεσε για τον Μιχαήλ Άγγελο Βραδή τον εμπνευστή της μελλοντικής του πορείας, ήταν ο άνθρωπος που του έμαθε να αγαπά την τέχνη. Οι τρεις πρώτοι πίνακες που απέκτησε ο συλλέκτης και έγιναν το έναυσμα για τη συλλογή, ήταν του Νίκου Ζερβού. Στη συνέχεια ήρθε η γνωριμία με τον Δημήτρη Άνθη... (Διαβάστε το κείμενο)

pinakothiki_10_xronia.jpg


Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 28/01/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Γιώργης Λευτεριώτης, μια ψυχή αφιερωμένη στην Τέχνη

Με αφορμή την επερχόμενη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση της Πινακοθήκης το 2005, θα πραγματοποιηθούν σχετικές εκθέσεις και εκδηλώσεις, στις οποίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί το συνολικό έργο της. Στα πλαίσια αυτής της επετείου, τον Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί μια έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη 6 σπουδαίων Κερκυραίων ζωγράφων, που εμπλούτισαν με το έργο τους τη συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου.

            Ο Γιώργης Λευτεριώτης είναι ένας από αυτούς τους ζωγράφους. Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Γιαννάδες της Κέρκυρας. Τελειώνοντας το σχολείο πήγε στην Αθήνα για ανώτερες σπουδές, όπου χρειάστηκε να ασκήσει διάφορα επαγγέλματα για την επιβίωσή του. Κάπου εκεί, τον ανακάλυψε ο Κάρολος Κουν και τον προώθησε στις θεατρικές και καλλιτεχνικές σπουδές. Αποφοίτησε με άριστα από την δραματική σχολή, και στη συνέχεια ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι στα κινηματογραφικά πλατό αλλά και στο θέατρο- «Το Ποντικάκι», «Τρεις κούκλες κι εγώ», «Ο θησαυρός του μακαρίτη», «Ραντεβού στη Βενετία», «Ωραία μου κυρία» κ.ά. Συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη και σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της εποχής... (Διαβάστε το κείμενο)

leuteriotis_2.jpg



Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 10/01/2015

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

"Νέκυια Πεδία", έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Μαυρόπουλου

Όποιος έχει παρακολουθήσει το έργο του Παναγιώτη Μαυρόπουλου (P.S. Mavro/ Stavriotis), είναι βέβαιος πως και η τωρινή έκθεσή του θα διαφέρει από τα συνηθισμένα. Παθιασμένος με την τέχνη, με στοχαστικό και χαρισματικό γραπτό λόγο, με ζωγραφική τέχνη που ξεχωρίζει. Γεννήθηκε το 1955 στο «νησί των Ομηρικών Φαιάκων, στο νησί του Αλκίνοου και της Ναυσικάς, στην όμορφη Κέρκυρα!», εγκαταστάθηκε όμως από μικρός στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Γραφικών Τεχνών της Σχολής Δοξιάδη, ενώ το 1982-83 εργάστηκε στο εργαστήρι σκηνογραφίας του Εθνικού Θεάτρου. Το 1988 συμμετείχε σε ενημερωτική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού 9.84, παρουσιάζοντας εκθέσεις ζωγραφικής και νέους καλλιτέχνες.

Στο βιογραφικό του θα δει κανείς έντονη εκθεσιακή δραστηριότητα, με πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Δεν λείπουν όμως και τα μεγάλα διαστήματα οικειοθελούς απομόνωσης και φαινομενικής απραξίας, ως αποτέλεσμα εσωτερικών και φιλοσοφικών αναζητήσεων του καλλιτέχνη... (Διαβάστε το κείμενο)

ekthesi_zografikis_mavropoulou_1.jpg

 



Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 29/11/2014

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

     "Συνεχί-ζω-γραφώ", Έκθεση Φωτεινής Σουέρεφ-Ανεμοδουρά στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

«Συνεχι-ζω-γραφώ» είναι ο τίτλος της έκθεσης. Τρεις λέξεις μαζί, που σχηματίζουν διαφορετικούς εννοιολογικούς συνδυασμούς, σημαίνουν ίσως κάτι διαφορετικό για τον καθένα, αντανακλούν όμως τη θεώρηση της Φωτεινής Σουέρεφ για τη ζωγραφική και την τέχνη γενικότερα. Πηγή έμπνευσης για τα έργα της, όπως η ίδια δηλώνει, μπορεί να είναι ο,τιδήποτε υπάρχει στον κόσμο γύρω της, που θα της κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα επιλέξει να το αναπαραστήσει μέσα από τη δική της ματιά. Εικόνες από τη φύση λοιπόν, πρόσωπα, εικόνες από τον κόσμο, είναι τα θέματα που θα συναντήσουμε σε αυτή την έκθεση. Τα υλικά που συνηθίζει να χρησιμοποιεί είναι λάδια και μουσαμάς.

                Η Φωτεινή Σουέρεφ-Ανεμοδουρά γεννήθηκε στη Σάμο και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, όπου ζει και δημιουργεί μέχρι σήμερα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Αυτοδίδακτη ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε πορσελάνη με ψυχρό σμάλτο, ήδη από το 1980. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ελαιογραφία... (Διαβάστε το κείμενο) 

12799_679955618785245_7531233876716521889_n.jpg


 

Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 26/11/2014

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

 

                       "Ατομική με έργα της Μαρίλης Βλάχου"

Στους πίνακες της Μαρίλης Βλάχου θα συναντήσει κανείς ιδιαίτερες μορφές, που αποτελούν χαρακτηριστικό της δουλειάς της και αναμφίβολα εντυπώνονται στη μνήμη του θεατή. Φιγούρες μακρόστενες, αέρινες, σαν να έρχονται από κάποια άλλη διάσταση και εποχή. Ζωντανά χρώματα, με θεματολογία που ποικίλλει και αγγίζει κάθε φορά ένα διαφορετικό κομμάτι του ψυχισμού της. Εικόνες από τη φύση, τα κερκυραϊκά τοπία, αλλά και από την μυθολογία και την πολιτική ζωή... (Διαβάστε το κείμενο)


1392428_676475859133221_8964048919900670154_n.jpg

 


 

Εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση Κέρκυρας, 08/11/2014

Ελένη Ψαρράκη, Υπεύθυνη Τύπου Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

 

  "Aναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Παπαβλασόπουλου από 10 Νοεμβρίου στην Κερκυραϊκή  Πινακοθήκη"

   Από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 έως το τέλος του μήνα θα παρουσιάζεται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη η έκθεση του Κερκυραίου ζωγράφου Γιώργου Παπαβλασόπουλου.

   Ο Γιώργος Παπαβλασόπουλος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1963. Σπούδασε Πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, Επικοινωνία στην Αγγλία (Master of Arts στο Λονδίνο, διδακτορικό στο Leicester), Σχέδιο και ζωγραφική σε σχολές και ατελιέ καταξιωμένων ζωγράφων στην Αγγλία και την Ελλάδα... (Διαβάστε το κείμενο)

10574283_667204750060332_8456654456667228327_n.jpg

 


Εφημερίδα Η Καθημερινή, 20/08/2013

Κέρκυρα: Έκθεση ζωγραφικής Γιώργου Μικάλεφ

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του νεαρού ζωγράφου (1985, Κέρκυρα) και, όπως αναφέρει η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, τα έργα του «είναι κυρίως αφηγηματικά. Μας παρουσιάζουν ιστορίες και καταστάσεις ανάμεικτες με συναισθήματα, σε μια προσπάθεια να ξεδιπλωθεί το μυαλό του δημιουργού πάνω σε μια επιφάνεια. Η επιφάνεια αυτή άλλοτε είναι χαρτόνι και άλλοτε καμβάς ή ξύλο. Χρησιμοποιούνται λάδια, ακρυλικά, μαρκαδόροι και μελάνια, που τις περισσότερες φορές συνδυάζονται μεταξύ τους. Πολλές φορές άλλωστε η υλοποίηση της αρχικής ιδέας απαιτεί αντικείμενα να βρίσκονται καρφωμένα, κολλημένα ή βιδωμένα πάνω στα έργα του».

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Μια διπολική διαταραχή των χρωμάτων», θα εγκαινιαστεί στις οκτώ το βράδυ στην έδρα της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης στην πόλη της Κέρκυρας και αναμένεται με ενδιαφέρον από την τοπική εικαστική καλλιτεχνική κοινότητα.

Σύμφωνα με τον ζωγράφο και εκ των δημιουργών της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης (ΕΚΕ) Παναγιώτη Μαυρόπουλο, «ο ζωγραφικός κόσμος του Γιώργου Μικάλεφ δεν είναι ανώδυνος, ούτε φτιαγμένος για ανυποψίαστους ή δήθεν φιλότεχνους. Η ζωγραφική του είναι εκ βαθέων και απευθύνεται σε τσακισμένους και αληθινά ευαίσθητους ανθρώπους. Οι εικόνες του, που μπορεί να θεωρηθούν από κάποιους αλλοπρόσαλλες και εφιαλτικές, σκοπό έχουν να μας καθάρουν από βρόμικες σκέψεις και να ξαναρυθμίσουν τον απορρυθμισμένο συναισθηματικό μας κόσμο. Τα θέματά του είναι οδυνηρά αιχμηρά και τρυπούν μυαλά και καρδιές. Οι ζωγραφιές του κραυγάζουν, καταγγέλλουν και καταμαρτυρούν, όσο για την τεχνική του και αυτή είναι γνήσια, ανεπιτήδευτη, αυθόρμητη, σχεδόν πρωτόγονη».

Ο ίδιος ο Γ. Μικάλεφ αναφέρει ότι στις ενδεχομένως «ανώριμες» ή και «μακάβριες» για κάποιους σκηνές, που αποτυπώνει σε διάφορες επιφάνειες, άλλοι θα βρουν «την αγάπη και τη νοσταλγία της παιδικής αθωότητας που χάθηκε στα αζήτητα. Οι περισσότερες από αυτές τις σκηνές είναι βιώματα, είναι συναισθήματα, είναι αποτυπώματα μιας ζωής που τρέχει, αποτελούν κομμάτια ψυχής».

Εξάλλου, η επιμελήτρια της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης Βασιλική Πάντου επισημαίνει ότι «ο πάντα σεμνός ζωγράφος Γιώργος Μικάλεφ εργάστηκε ακατάπαυτα με τα χρώματα και τα πινέλα του για να μας παρουσιάσει, στην πρώτη του ατομική έκθεση, μικρές ιστορίες. Ιστορίες που άλλοτε σου φέρνουν θλίψη και άλλοτε γαλήνη, ηρεμία των χρόνων της παιδικής αθωότητας, της αγνής και ανέμελης ζωής, μέσα από μιαν αληθινή διπολική διαταραχή των χρωμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/50530/article/politismos/arxeio-politismoy/kerkyra-ek8esh-zwgrafikhs-giwrgoy-mikalef